The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Hoe kies je de juiste vrijstaande vaatwasser?

Je bent op zoek naar een vrijstaande vaatwasser, maar bent nog niet thuis in die wereld. We leggen je verschillende eigenschappen uit om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld of de vaatwasser op zijn toekomstige plek past, welke droogtechniek je wilt en hoe hard het geluid mag zijn.

Vrijstaande vaatwasser kiezen

Vrijstaande vaatwasser kiezen

Om de juiste keuze te maken, houd je rekening met de volgende punten:

  • Heb je de kraan voor de vaatwasser gecontroleerd?
  • Heeft je stroomgroep voldoende vermogen?
  • Past de vaatwasser op zijn toekomstige plek?
  • Hoeveel energiekosten wil je per jaar kwijt zijn?
  • Wil je een stille vaatwasser?
  • Met welke techniek wil je je vaat drogen?
  • Wil je een vaatwasser abonnement?

Controleer de af- en aanvoer

Af- en aanvoer vaatwasser

Een vaatwasser heeft water nodig om water toe én af te voeren. Zorg dat hiervoor een kraan in de buurt is. Moet je een afstand langer dan 1,5 meter overbruggen, zorg dan dat je een kraan hebt waarvan de af- en aanvoerslang los te koppelen zijn. Is je huidige kraan verkalkt? Zorg dan dat je de kraan vervangt, zodat je lekkage voorkomt.

Let op het vermogen

Vermogen vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt behoorlijk wat stroom. Het is belangrijk dat de groepen in je meterkast dit aankunnen, zodat je voorkomt dat de stoppen doorslaan. Controleer daarom het vermogen van je nieuwe aankoop met het totale vermogen van groepen. De vuistregel is dat er maximaal 3.500 watt door één groep mag lopen.

Meet de plek van de vaatwasser

Plek vaatwasser

Het is noodzakelijk dat de vrijstaande vaatwasser past op de plek waar je hem gaat neerzetten. Meet daarom goed de breedte, hoogte en diepte op, zodat je zeker weet dat het apparaat past en je hem niet terug hoeft te sturen.

Kies de juiste energieklasse

Energieklasse vaatwassers

De energieklasse van een losse vaatwasser loopt van G tot A. Hoe hoger de energieklasse, hoe duurder de aanschafprijs. Aan de andere kant bespaar je op deze modellen meer over de gehele levensduur en zijn ze milieuvriendelijker. Bepaal daarom voor jezelf hoeveel je kwijt wilt zijn aan energiekosten en hoeveel waarde je hecht aan het milieu.

Bepaal het geluidsniveau

Geluidsniveau vaatwassers

Het geluidsniveau van vaatwassers wordt uitgedrukt in decibellen. Elke 3 decibel is een verdubbeling van het geluid. Een vaatwasser maakt altijd geluid, maar hier zijn wel verschillende gradaties in. Wanneer het geluidsniveau 43 decibel of lager is, noemen we de vaatwasser stil. Dit is handig voor een open keuken, bijvoorbeeld. Vanaf 47 decibel maakt de vaatwasser veel geluid. Bedenk daarom welk geluidsniveau past bij jou en je keuken.

Bepaal de droogtechniek

Droogtechniek vaatwassers

Een vaatwasser werkt met zeolietkorrels, ventilatiedroogtechniek of condensdroogtechniek.

  • Zeolietkorrels zetten vocht om in warmte, waardoor je vaat snel en energiezuinig droogt. Deze korrels hoef je niet te vervangen.
  • Bij een ventilatiedroogtechniek opent de vaatwasserdeur op een kiertje, zodat de warme lucht de binnenruimte verlaat. Hierdoor droogt je vaat snel en energiezuinig.
  • Bij de condensdroogtechniek condenseert de stoom in een opvangbak, door dit met koud water af te koelen.

Kies voor een abonnement

Vaatwasser abonnement

Vind je de aanschafprijs voor een nieuwe vaatwasser te hoog? Met een vaatwasser abonnement bij Coolblue heb je altijd een werkend én energiezuinig product voor een vast bedrag per maand. En mocht de vaatwasser stuk gaan, dan ruilen we hem binnen 48 uur om.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen