The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Welke maaitechniek heb je nodig?

Een van de dingen waar je bij het kiezen van een grasmaaier rekening mee moet houden, is de maaitechniek. Ga je voor een kooimaaier of cirkelmaaier? Heb je te maken met een vlak gazon, ruw terrein of lastig te bereiken plaatsen? In dit artikel behandelen we de meest voorkomende maaitechnieken en wanneer je het beste voor welke techniek kiest.

Kooimaaier

Kooimaaier

Bij deze techniek is de maaier uitgerust met een messenkooi. Tussen de schijven zitten spiraalvormige messen die over een snijplaat draaien. Als je rijdt, brengen de wielen de messenkooi in beweging. Tijdens het ronddraaien maken de messen en snijplaat een knipbeweging, waardoor het gras netjes wordt afgeknipt. De rol achter de messen zorgt voor het banenpatroon. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij golfbanen of (sport-) parken. Met lang gras heeft de kooimaaier moeite, dus zorg wel dat je regelmatig maait.

Cirkelmaaier

Cirkelmaaier

Dit is de meest voorkomende manier van maaien. Een cirkelmaaier heeft een mes dat met hoge snelheid ronddraait in een ronde bak. Door de luchtstroom wordt het gras omhoog getrokken, waarna het door het ronddraaiende mes wordt afgeslagen. Dit afslaan van gras geeft een minder mooi resultaat dan het maaien met een kooimesmaaier. Cirkelmaaiers zijn dan wel weer beter in het rijden over wat minder vlakke ondergronden en het maaien van hoger gras.

Zweefmaaier

Zweefmaaier

Een zweefmaaier is bijna gelijk aan een cirkelmaaier met één cruciaal verschil: een zweefmaaier heeft geen wielen. Door het ronddraaien van het mes wordt een luchtkussen gecreëerd. De maaier komt wat omhoog en zweeft als het ware boven het gras. Hierdoor zijn zweefmaaiers gemakkelijk te besturen. Ze zijn wel minder geschikt voor hoog gras en gezien hun geringe omvang beter niet te gebruiken voor grotere gazons. Moeilijk bereikbare plaatsen bereik je wel makkelijker met een zweefmaaier dan met een cirkelmaaier.

Balkmaaier

Balkmaaier

Een balkmaaier heeft zoals zijn naam al doet vermoeden een messenbalk aan de voorkant. Deze bestaat uit een boven- en ondermes die ieder uit een rij met driehoekvormige messen bestaat. De rijen worden door de motor aangedreven en bewegen dan heen en weer. Het gras wordt zo met een knipbeweging gemaaid. Een balkmaaier is bij uitstek geschikt voor ruw terrein en hoog gras, zoals in weiden, akkers, bermen en slootwallen. In de landbouw wordt deze maaitechniek dan ook veel toegepast.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.793 beoordelingen