The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

De werkwijze van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger zuigt de vloer, tot zover is het duidelijk. Maar hoe doet de robot dat precies? In dit artikel vertel ik meer informatie over de manieren van robotstofzuigers om de weg te vinden in huis en wat de invloed hiervan is op de kwaliteit van de robot. Daarnaast bestaan er meerdere schoonmaak- en zuigmethodes.

Navigatiemethode

De navigatiemethode geeft aan op welke manier de robot door het huis rijdt. Heeft een robot geen navigatiemethode, dan rijdt hij willekeurig door het huis. Deze robots zijn wat lager in prijs, maar de kans bestaat dat hij delen overslaat. Als de robot wel een navigatiemethode heeft, zijn er 4 verschillende mogelijkheden.

Zelflerend en GPS-chip

Robotstofzuiger leert de woning kennen

Zelflerend

Een robotstofzuiger met een zelflerende navigatiemethode heeft een geheugenfunctie. Hiermee slaat hij de route door het huis op en 'onthoudt' als het ware waar de obstakels zijn. Het kan wel zo zijn dat je de robotstofzuiger de eerste paar keer door het huis moet laten rijden om de route te leren. Hierdoor kan het voorkomen dat de robot de eerste keren delen overslaat.

GPS chip van een robotstofzuiger

GPS-chip

Een GPS-chip zit in de robot en houdt aan de hand van locatievoorziening bij waar de robot is en welke route hij aflegt. Voor deze navigatiemethode heeft de robotstofzuiger een goed werkende wifi-verbinding nodig.

Plafondherkenning en Laser

Plafondherkenning

De robotstofzuiger brengt de ruimte in kaart door met een camera het plafond te scannen. De robotstofzuiger gaat dan systematisch te werk, en brengt obstakels in kaart. De meeste robotstofzuigers met plafondherkenning slaan de gegevens op. Op deze manier 'herinnert' de robot zich als het ware de obstakels in de ruimte zodat hij hier netjes omheen rijdt.

Laser

De robotstofzuiger gebruikt in dit geval een onzichtbare laserstraal om de kamer in kaart te brengen. Robotstofzuigers met deze navigatiemethode gebruiken de laser ook om de meest efficiënte route te kiezen. Als bijvoorbeeld de batterij leeg raakt en de robotstofzuiger de mogelijkheid heeft om zelf terug te keren naar het laadstation, dan gebruikt hij de lasers om de kortste route te bepalen.

Schoonmaakroutes

Als de robotstofzuiger de ruimte in kaart heeft gebracht, gaat hij door het huis om de vloer te zuigen. Ook dit kan aan de hand van verschillende routes: willekeurig en systematisch.

Willekeurig vs. systematisch

Schoonmaakroute van een robotstofzuiger

Willekeurig

De robotstofzuiger heeft geen specifieke schoonmaakroute en rijdt dus willekeurig door het huis. Over het algemeen zijn robotstofzuigers met willekeurige schoonmaakroute wat lager in prijs. Nadeel hierbij is wel dat de robotstofzuiger mogelijk plekken mist of overslaat.

Een robotstofzuiger weet de weg

Systematisch

Een robotstofzuiger gaat systematisch te werk als hij zigzaggend door het huis rijdt, zodat hij overal komt. Wil je dus meer zekerheid over dat de robotstofzuiger geen delen overslaat, dan heb je een robot nodig met een systematische schoonmaakroute.

Hoe meer, hoe beter

Geavanceerde robotstofzuiger

Hoe geavanceerder de robotstofzuiger is, hoe systematischer de schoonmaakroute en beter de navigatiemethode is. De meeste basisrobotstofzuigers hebben alleen een willekeurige schoonmaakroute. Betere robotstofzuigers gaan systematischer te werk. Welke schoonmaakroute en navigatiemethode de robots bevatten staat in de handleidingen op de productpagina.

Zuigmethode

Stofbak van een robot

Met zuigmethode bedoel ik de wijze waarop de robotstofzuiger stof oppakt van de grond waarna het in de stofbak belandt. In sommige gevallen brengen zijborstels het vuil naar de zuigmond, maar in andere gevallen bevindt zich in de zuigmond ook nog een borstel. Wil je meer weten over de borstels, bijvoorbeeld wat deze doen voor de robotstofzuiger of hoe je ze moet onderhouden? Lees dan het artikel over de opzetborstels van robotstofzuigers.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.572 beoordelingen