The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Hoe kies je een braadpan?

Voor het maken van een heerlijke hertenstoof of gebraden kippenpoten heb je een braadpan nodig. Deze diepe, grote en met een deksel af te sluiten pan komt van pas bij veel verschillende gerechten. Let bij de aanschaf voornamelijk op het formaat en materiaal van de braadpan én of hij geschikt is voor gebruik op jouw kookplaat of fornuis.

Op welke warmtebron wil je de braadpan gebruiken?

Braadpan warmtebron

Niet elke pan is geschikt voor elke warmtebron. Dit hangt namelijk af van de vorm en het materiaal van de bodem van de pan. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat. Pannen met een kunststof handgreep mogen niet in de oven. Een pan die je gebruikt op een inductieplaat is magnetisch, anders werkt het niet. Kijk dus goed naar de warmtebron, en selecteer een braadpan die hiervoor geschikt is.

Verschillende formaten

Formaten braadpan

Kook je graag voor een grote club vrienden? Of wil je in één keer een flinke portie stoofvlees maken voor kerstavond? Dan is een grote braadpan, met een inhoud van minstens 4 liter, zeker geen overbodige luxe. Houd er wel rekening mee, dat een pan tot 28 centimeter doorsnee op een fornuis staat zonder andere pannen te raken. Ga je voor een groter formaat, dan kun je de andere pitten niet tegelijkertijd gebruiken.

Baklaag

Baklaag braadpan

De meeste braadpannen hebben, met een goede reden, geen antiaanbaklaag. Je gebruikt een braadpan voornamelijk om vlees te bakken. Zonder antiaanbaklaag schroeit vlees sneller dicht, en blijven sappen beter behouden. Wil je toch graag een antiaanbaklaag? Dan zijn er enkele braadpannen met een keramische of standaard aanbaklaag. Deze braadpannen slijten sneller, vooral bij veelvuldig gebruik.

Gewicht en materiaal

Materiaal braadpan

Wil je een duurzame braadpan waar je jarenlang van geniet? Dan kies je een gietijzeren braadpan. Niet voor niets ontbreekt deze klassieker zelden in de keuken van een (hobby)chef. Gietijzer is een uitstekende warmtegeleider; duurzaam, stevig en vormvast. De pan is wel erg zwaar, en niet geschikt voor de vaatwasser. Een roestvrijstalen braadpan is een stuk lichter en gemakkelijker schoon te maken. De geëmailleerde binnenzijde heeft een glad oppervlak, zo blijven ingrediënten niet snel vastkleven.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.554 beoordelingen