Hoe kies je een braadpan?
Op welke warmtebron wil je de braadpan gebruiken?
Niet elke pan is geschikt voor elke warmtebron. Dit hangt namelijk af van de vorm en het materiaal van de bodem van de pan. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat. Pannen met een kunststof handgreep mogen niet in de oven. Een pan die je gebruikt op een inductieplaat is magnetisch, anders werkt het niet. Kijk dus goed naar de warmtebron, en selecteer een braadpan die hiervoor geschikt is.
Verschillende formaten
Kook je graag voor een grote club vrienden? Of wil je in één keer een flinke portie stoofvlees maken voor kerstavond? Dan is een grote braadpan, met een inhoud van minstens 4 liter, zeker geen overbodige luxe. Houd er wel rekening mee, dat een pan tot 28 centimeter doorsnee op een fornuis staat zonder andere pannen te raken. Ga je voor een groter formaat, dan kun je de andere pitten niet tegelijkertijd gebruiken.
Baklaag
De meeste braadpannen hebben, met een goede reden, geen antiaanbaklaag. Je gebruikt een braadpan voornamelijk om vlees te bakken. Zonder antiaanbaklaag schroeit vlees sneller dicht, en blijven sappen beter behouden. Wil je toch graag een antiaanbaklaag? Dan zijn er enkele braadpannen met een keramische of standaard aanbaklaag. Deze braadpannen slijten sneller, vooral bij veelvuldig gebruik.
Gewicht en materiaal
Wil je een duurzame braadpan waar je jarenlang van geniet? Dan kies je een gietijzeren braadpan. Niet voor niets ontbreekt deze klassieker zelden in de keuken van een (hobby)chef. Gietijzer is een uitstekende warmtegeleider; duurzaam, stevig en vormvast. De pan is wel erg zwaar, en niet geschikt voor de vaatwasser. Een roestvrijstalen braadpan is een stuk lichter en gemakkelijker schoon te maken. De geëmailleerde binnenzijde heeft een glad oppervlak, zo blijven ingrediënten niet snel vastkleven.