The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Hoe kies je een pannenset?

Bij de aankoop van een pannenset, heb je in één keer een goede basis aan pannen in huis. Om een keuze te maken uit alle pannensets, is het belangrijk om te checken of de pannen geschikt zijn voor jouw fornuis of kookplaat. Vervolgens bepaal je welk formaat en type pannen je nodig hebt, én welke functies er niet mogen ontbreken.

Op welke warmtebron wil je de pannen gebruiken?

Verschillende maten kookpannen in keuken

Niet elke pan is geschikt voor elke warmtebron. We onderscheiden de volgende warmtebronnen: inductie, keramisch, gas, elektrisch en de oven. Elke pan is geschikt voor gebruik op gas en een keramische of elektrische kookplaat. Pannen met een kunststof handgreep mogen niet in de oven. Een pan die je gebruikt op een inductieplaat is magnetisch, anders werkt het niet. Kortom, let hier goed op wanneer je een pannenset uitkiest.

Verschillende formaten

Verschillende maten pannen met ingrediënten op fornuis

In een pannenset vind je meerdere formaten kookpannen. Wanneer jij een specifiek formaat pan wilt, is het goed om te checken of die pan ook in de pannenset zit. Om je een idee te geven over welk formaat je nodig hebt, zie je hier hoeveel porties pasta je in één keer maakt in verschillende formaten pannen.

  • < 2 liter: pasta voor 1 persoon
  • 2 - 4 liter: pasta voor 3 personen
  • 5 - 6 liter: pasta voor 5 personen
  • 6 - 7 liter: pasta voor 6 personen

Verschillende typen pannen

Steelpan en kookpan met groente op fornuis

In een pannenset vind je meerdere typen pannen, maar niet elke pannenset heeft dezelfde samenstelling. Heb je alleen nieuwe kookpannen nodig? Dan volstaan de meeste pannensets prima. Gebruik je regelmatig een steelpannetje om bijvoorbeeld een saus te maken of melk te verwarmen? Dan is het fijn als deze sowieso in de set zit. Naast de standaard kookpannen, vind je in sommige pannensets ook een hapjespan of koekenpan. Handig, zo heb je voor diverse bereidingen een pan in huis.

Deksels en grepen

Verschillende maten kookpannen met deksels in keuken

Op elk potje past een dekseltje. Dit geldt ook voor de kookpannen. Maar er zijn wel verschillende opties. Zo kies je bijvoorbeeld voor glazen deksels als je graag het kookproces in de gaten houdt. Ook wat betreft de grepen van de pannen, zijn er meerdere keuzes. Kies voor de speciale koude grepen als je er zeker van wilt zijn dat je niet je handen brandt tijdens het afgieten. Zo heb je geen pannenlap meer nodig.

Afgietsysteem

Pan met afgietsysteem wordt afgegoten

Sommige pannensets hebben voor elke kookpan een eigen deksel waarin een vergiet verwerkt zit. Wanneer je de gekookte pasta of rijst wilt afgieten, komt het goed van pas als je hiervoor geen apart vergiet hoeft te gebruiken. Deze speciale deksels hebben dikwijls verschillende posities voor meerdere afgietfuncties en de grootte van de gaatjes verschilt. Zo giet je gemakkelijk spaghetti af want geen enkele sliert glipt erdoorheen.

Opbergen

Opgestapelde pannenset

Leuk zo’n complete pannenset, maar al die pannen nemen wel veel ruimte in gebruik in jouw keukenkastjes. Woon je niet zo groot, of heb je veel pannen in huis? Gelukkig is hierover nagedacht en zijn veel pannensets stapelbaar. Zo stapel je alle pannen netjes op elkaar en nemen ze veel minder plek in.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.458 beoordelingen