The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over je buxus snoeien

De buxus is een wintergroene plant die niet snel groeit en eenvoudig in vorm te snoeien is. Dat maakt het een ideale plant voor sierlijke bollen, kegels of hagen om je tuin mee te vullen. Wanneer en hoe je de buxus het beste onder handen neemt, lees je hier.

In het kort

Wanneer snoeien Ga 2 tot 4 keer tussen mei en september op een bewolkte dag aan de slag.
Buxusvorm snoeien Snoei met een buxusschaar van boven naar onder en volg met de schaar de vorm van de plant.
Buxushaag snoeien Gebruik een heggenschaar naar keuze en snoei de bovenkant smaller dan de onderkant.

Wanneer ga je snoeien?

Buxus met handschaar snoeien

Een buxus snoeien doe je 2 tot 4 keer per jaar. Hoe vaker je snoeit, hoe voller de buxus wordt. De eerste keer snoei je hem medio mei, als het 's nachts niet meer vriest. Zorg dat je altijd op een bewolkte dag snoeit, zodat je de bladeren niet verbrandt. Snoei je toch op een zonnige dag, sproei de bladeren vóór het snoeien nat en dek ze nadien af. Snoei in september voor het laatst, nog voordat de nachtvorst intreedt.

Hoe snoei je buxusvormen?

Buxusbol snoeien

Als je je buxus gaat vormsnoeien, gebruik je een buxusschaar. Deze compacte schaar is eenvoudig en prettig te hanteren. Als je liever een handmatige heggenschaar gebruikt, is dat ook mogelijk. Bij modelsnoeien start je bovenaan de plant. Draai de schaar om, zodat je de vorm volgt en mooie rondingen knipt. Loop tijdens het snoeien mee en kijk regelmatig naar je resultaat. Om de structuur van je vorm goed uit te laten komen, snoei je buxusvormen in mei, juli en september.

Hoe snoei je je buxushaag?

Buxushaag snoeien

Eigenlijk is elke heggenschaar voor een buxus in haagvorm geschikt. Span een touw om de zijkant van de haag eenvoudiger te snoeien. Zorg ervoor dat de bovenkant smaller is dan de onderkant, zodat overal zonlicht valt. Pak daarna pas de bovenkant aan. Schrik niet als je na het snoeien droge takken of bladeren ziet. Deze vallen er vanzelf af. Is je haag te groot geworden, snoei hem eind februari of begin maart terug. De buxus maakt dan nog nieuwe knoppen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.780 beoordelingen