Geschreven door James

Advies over je buxus snoeien

Het snoeien van buxus is echt geen hersenchirurgie, maar het is wel een klus waarbij je goed moet weten wat je doet. Voor je het weet trim je te kort of te ongelijkmatig en staan de hagen van de buren er vele malen strakker bij. En dat wil je niet. Daarom helpen wij je graag een handje. Niet letterlijk natuurlijk, want het snoeien is nog steeds aan jouzelf, maar we helpen je op weg met wat tips & tricks.

Eerste snoeibeurt

Buxusbol snoeien

Het is aan te raden om het snoeien van je buxushagen op 2 tot 4 vaste momenten in het jaar te doen. De eerste keer is medio mei zodra je zeker weet dat de nachtvorst achter ons ligt. Je brengt de buxus terug in de door jou gewenste vorm. De buxus is namelijk, als je maar vaak genoeg snoeit, niet bijster moeilijk te modelleren. Hierdoor werk je naar de meest uiteenlopende vormen toe.

Snoeien door het seizoen heen

Buxushaag snoeien

Gedurende het seizoen snoei je idealiter steeds wanneer de uitschieters zo'n 5 centimeter lang zijn. Wil je de buxus groter laten worden, dan snoei je deze nét boven de oude snede zodat hij blijft groeien. Houd je liever het huidige formaat aan, dan is de oude snede een prima plek. Snoei nooit in de volle zon, want dit kan zorgen voor een verbranding van het vers gesneden blad. Dat levert je ongewenste bruine plekken op in je buxus.

Laatste snoeibeurt

Buxus snoeien

Zodra het winter wordt, valt er weinig meer te snoeien. De intredende kou en met name de nachtvorst zorgen ervoor dat de groei volledig stagneert. Je snoeit je buxus dan ook bij voorkeur rond half september voor het laatst. Dan heeft de plant namelijk nog genoeg tijd om voor de echte winterperiode af te harden en zullen het gure weer en dikke pakken sneeuw hem weinig deren.

Waar moet je op letten?

  • Wil je een stevige, volle buxus, snoei dan minimaal 2 keer per seizoen. Beter nog snoei je wanneer de uitgroei 5 centimeter is.
  • Voor een strakke heg span je een touwtje langs de buxus die ervoor zorgt dat je volledig recht blijft snoeien.
  • Om de hele haag zonlicht te geven, snoei je de bovenkant iets smaller dan de onderkant.
  • Zorg voor een scherpe en natte snoeischaar, zodat buxus zo min mogelijk last heeft van de snoeibeurt.

Wat is de beste buxusschaar voor jou?

Buxus met handschaar snoeien

De keuze is aan jou: met de hand of mechanisch snoeien. Een heel groot verschil in eindresultaat is er niet. Kies je voor een handheggenschaar dan geniet je van optimale controle en stilte en ga je voor mechanisch dan is de belasting voor jouzelf minimaal. Het zal in beiden gevallen een kwestie zijn van het handigheidje onder de knie krijgen. En lukt je dat eenmaal, dan geniet jij straks van de strakst mogelijke buxushagen uit de hele buurt!

James
Artikel van:
James
Tuingereedschapspecialist