The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dylan

Advies over draaitafels

Een draaitafel is een platenspeler voor DJ's, en wordt daarom ook wel DJ draaitafel genoemd. De naam draaitafel is afgeleid van het Engelse woord turntable. Ben jij op zoek naar draaitafels voor je DJ set? Op deze pagina leggen we je uit wat DJ draaitafels zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Zo vind je eenvoudig de beste draaitafels voor jou.

1. Wat zijn draaitafels?

Wat zijn draaitafels?

DJ draaitafels zijn platenspelers met een snelheidsregelaar, meestal pitch adjust of kortweg pitch genoemd. Door de schuif van de pitch te bewegen, pas je snelheid van de spelende platen aan. Om het geluid van 2 nummers vloeiend in elkaar over te laten lopen, zorg je dat beide platen dezelfde snelheid hebben. Dit heet beatmatchen.

2. Hoeveel pitchbereik heb je als DJ nodig?

Pitchbereik draaitafel

Het pitchbereik van een draaitafel is aangegeven in procenten. 10% betekent bijvoorbeeld dat je de plaat 10 procent sneller of langzamer kunt laten spelen dan de originele snelheid. Het bereik verschilt per draaitafel. Alle draaitafels in ons assortiment hebben pitch adjust, soms tot wel 50%. Als je 1 muziekstijl draait, heb je vaak aan een bereik van 8% al genoeg. Wij adviseren echter om voor de zekerheid draaitafels te kiezen waarvan je het pitchbereik naar wens kunt vergroten, bijvoorbeeld naar 16, 20 of 25 procent.

3. Wat voor aandrijving heb je als DJ nodig?

Aandrijving draaitafel

Het draaiende plateau van een draaitafel, de platter, wordt aangedreven door een motor. 2 soorten aandrijving komen het meest voor: belt drive en direct drive. Alle draaitafels in óns assortiment zijn direct drive, maar er worden nog steeds belt drive draaitafels gemaakt.

Belt drive De motor van een belt drive draaitafel drijft de platter via een snaar aan. Deze indirecte aandrijving heeft nadelen voor DJ's. De motor is niet krachtig genoeg om de platter snel op de gewenste snelheid te krijgen. De snelheid is ook niet altijd constant. Dit kun je tijdens het mixen niet gebruiken.

Direct drive De motor van een direct drive draaitafel drijft de platter direct aan, en is krachtiger. De platter is na het starten vrijwel direct op de gewenste snelheid. Een ander voordeel van direct drive tegenover belt drive is de constante snelheid. Als DJ heb je een betrouwbare, constante snelheid nodig om platen een langere tijd op gelijke snelheid te mixen. Ga als DJ daarom altijd voor direct drive draaitafels.

4. Wat voor aansluitingen heb je nodig?

Aansluitingen

Je sluit DJ draaitafels meestal aan op een mengpaneel. Een draaitafel heeft hiervoor een tulpaansluiting. Steek de tulpkabel van de draaitafel in de phono ingang van je mengpaneel. De meeste mengpanelen hebben 2 of meer phono ingangen. Sommige draaitafels hebben ook een usb aansluiting. Dankzij usb sluit je een draaitafel direct aan op een laptop of computer, bijvoorbeeld om je platencollectie te digitaliseren.

5. Wat heb je nog meer nodig?

Naald

Een draaitafel werkt met een naald, die de groef van een plaat leest. In deze spiraalvormige groef is de muziek opgenomen. Tussen de naald en de toonarm van de draaitafel, zit het element. Het element zet het geluid dat de naald leest, door naar de draaitafel. Een draaitafel wordt meestal zonder element en naald geleverd. Bekijk onze elementen en bijbehorende reservenaalden, en kies de beste voor jou.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.116 beoordelingen