The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke fitting heb je nodig?

Er is voor ieder armatuur wel een lichtbron die past. Hoe je zeker weet dat de lichtbron in de behuizing past? Kijk dan naar de fitting van je lichtbron en armatuur. Deze moeten overeenkomen. We kennen 3 standaard fittingen. Let naast de fitting ook wel op de vorm van je lichtbron. Een E27 lamp past misschien wel in de fitting van je armatuur, maar ook de vorm is belangrijk. Heb je een lang peertje? Dan is het niet mooi als deze boven je lampenkap uitkomt.

Hoe kies ik de juiste fitting?

Voor lampen en smart lampen zijn er verschillende fittingen. Dit zijn standaardmaten, die in alle armaturen passen. Toch is het belangrijk dat je de juiste kiest. In dit artikel bespreken we 3 fittingen.

  • Een grote fitting, oftewel E27
  • Een kleine fitting, oftewel E14
  • Een fitting voor spotjes, oftewel GU10

Zoek je een grote fitting?

Lamp met E27 fitting

E27 is een standaard fitting die in de meeste armaturen past. E27 is de aanduiding voor de verbinding tussen de fitting en het armatuur. De letter E staat voor Edison schroefdraad, genoemd naar de uitvinder. 27 staat voor de breedte van het schroefdraad, de diameter is namelijk 27 millimeter. Dankzij de schroefdraadfitting draai je de lichtbron gemakkelijk in en uit je armatuur. Laat de lichtbron natuurlijk eerst wel even afkoelen wanneer hij heeft aangestaan.

Heb je een kleine fitting nodig?

Lamp met E14 fitting

De E14 fitting is ook bedacht door Edison en noemen we ook wel: de kleine fitting. E14 led lampen hebben een dunne schroefdraad met een diameter van 14 millimeter. We zien dit soort spotjes bijvoorbeeld vaak als sfeerverlichting in schemerlampen of op andere plekken waar wat minder licht nodig is. De peer- en kaarsvormen zijn ook erg herkenbaar voor E14 lampen.

Zoek je een lamp voor je spot?

Lamp met GU10 fitting

Een GU10 lamp heeft een wat andere fitting dan bovengenoemde lichtbronnen. Zo heeft de GU10 lamp een bajonetsluiting. GU staat voor steekvoet, zoals je ziet op de foto. De steekpootjes staan 10 millimeter uit elkaar. De lichtbron monteren? Steek de lichtbron in de fitting en draai een kwartslag. Hoe je hem weer verwijdert? Druk zachtjes in het armatuur en een kwartslag linksom draaien. GU10 lampen komen voornamelijk voor in inbouwverlichting zoals plafondspotjes.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.584 beoordelingen