The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jan

Hoe kloon je jouw SSD met Windows?

Heb je een nieuwe 2,5 inch SSD gekocht en wil je de data van je huidige SSD overzetten? Dit proces noemen we ook wel klonen of migreren. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je de data van je oude SSD naar je nieuwe SSD overzet. Dezelfde stappen werken ook als je data van een oude SSD naar een harde schijf (HDD) wil overzetten. Zo ga je met een één op één Windows kopie verder op je nieuwe schijf.

Benodigdheden

Een SATA/USB adapter

Om de stappen in dit stappenplan te volgen heb je de volgende producten nodig:

  • Een laptop of desktop pc
  • Het gratis Windows programma: Macrium Reflect Free
  • Een SATA/usb adapter
  • Een SATA SSD (2,5 inch)
  • Tijd (het overzetten kan tot wel 8 uur duren)
  • Optioneel: een harde schijf behuizing voor je oude schijf

Stap 1: verbinding maken

USB poorten van een desktop

Voor je begint met het overzetten, is het belangrijk dat je de SSD eerst met je computer of laptop verbindt. Dit doe je via de SATA/usb adapter. Deze adapter is voorzien van 2 usb kabels. Eén hiervan is voor de voeding van de schijf. De ander is voor de overdracht van data. Beide kabels steek je in de usb-poorten van je computer. Het andere uiteinde klik je op de schijf. Let op: het kan zijn dat je maar 1 usb kabel hebt. Het gaat dan om een usb 3.0 kabel die dataoverdracht en stroom via dezelfde kabel ondersteunt.

Stap 2: oude SSD selecteren

Disk clonen in Macrium Reflect

Start het programma Macrium Reflect Free. In het hoofdscherm van de software zie je in het bovenste scherm de schijven die aangesloten zijn op je computer. Selecteer je schijf door het vakje onder het icoontje van de schijf aan te vinken. Kies vervolgens onderaan de optie Clone this disk.

Stap 3: nieuwe harde schijf of SSD selecteren

Schijf selecteren in Macrium Reflect

Er verschijnt een nieuw scherm. Selecteer hier de optie Select a disk to clone to en kies je nieuwe harde schijf of SSD.

Stap 4: partities (optioneel)

Partitie verwijderen in Macrium Reflect

Je ziet dat de schijven zijn onderverdeeld in kleinere stukjes. Dit zijn partities. Partities delen de schijf zo in, zodat je een harde schijf gebruikt alsof hij uit meerdere kleinere schijven bestaat.

Verwijder eventuele huidige partities op de nieuwe SSD door deze te selecteren en op Delete existing partition te klikken. Selecteer hierna de partities op de bronschijf en druk op de optie Copy selected partitions. Is je nieuwe SSD groter dan de oude? Dan kun je een partitie groter maken door deze te selecteren en op Cloned Paritition Properties te drukken en deze hier aan te passen. Druk hierna op Ok en vervolgens op Next. Druk ook op 'Next' als je niets met de partities wil doen.

Stap 5: klonen starten

SSD klonen starten

Druk weer op Next. Je krijgt nu een overzicht van de instellingen. Neem deze door en druk op Finish. Kies een naam voor de backup en druk op Ok, gevolgd door Continue. Het kloonproces start. Als dit proces klaar is kun je de nieuwe gekloonde SSD gebruiken.

Stap 5 (optioneel): een harde schijf behuizing voor je oude schijf

Een harde schijf behuizing gebruik je voor je oude schijf of SSD

Nu je jouw schijf hebt vervangen, hoef je deze niet meteen weg te gooien. Gebruik liever een externe harde schijf behuizing. Wanneer je jouw schijf in de behuizing plaatst, verbind je deze via een usb kabel aan jouw computer. Zo maak je alsnog back-ups. Let er wel op dat de overdrachtssnelheid in dit geval afhangt van de usb aansluiting en dat dit mogelijk anders uitpakt dan je van de schijf gewend was.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen