The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Welke harde schijf of SSD kies je voor je NAS?

Je hebt net een NAS gekocht en twijfelt welke harde schijven of SSD's je nodig hebt. Je kiest tussen een Seagate IronWolf en een WD Red schijf of SSD. Wil je voordelige opslag? Dan kies je een 3,5 inch harde schijf. Wil je snelle, zuinige en stille opslag? Dan kies je een 2,5 inch SSD of M.2 SSD.

Harde schijf of SSD kiezen

Seagate IronWolf harde schijf

Als je jouw nieuwe NAS wilt voorzien van opslagcapaciteit, kies dan voor een speciale NAS schijf en overweeg het volgende:

  • Kies voor een speciale NAS schijf
  • Wil je een WD of Seagate NAS schijf?
  • Wil je een harde schijf of SSD?
  • Wil je een SSD? Kies dan tussen 2,5 inch en M.2 SSD
  • Wil je een harde schijf? Kies dan voor 3,5 inch

Kies voor een speciale NAS schijf

Seagate Ironwolf NAS schijf

Een NAS werkt anders dan een gemiddelde computer. Waar je jouw desktop uitzet of je laptop dichtklapt, blijft je NAS continu aan staan. Een 'normale' harde schijf is niet opgewassen tegen deze werkdruk en gaat daarom snel kapot. Om deze reden zijn er speciale NAS schijven, die geschikt zijn voor 24/7 gebruik. Deze NAS schijven gaan daardoor veel langer mee en werken beter samen in een RAID opstelling. Er zijn 2 merken die NAS schijven maken: Seagate en WD.

Wil je een WD of Seagate NAS schijf?

Western digital RED of Seagate Iron wolf NAS

Western Digital maakt NAS schijven genaamd WD Red. Seagate noemt haar schijven IronWolf. Deze komen op veel punten overeen, zoals de 24/7 functionaliteit, maar er zijn ook verschillen. Het grootste verschil is dat Seagate IronWolf een 16 terabyte schijf heeft en WD Red niet. Daarnaast biedt Seagate Rescue Service aan, waarmee je bestanden herstelt na een crash. WD schijven worden echter iets minder warm. Beide schijven hebben een Pro versie met een hogere snelheid, workload en garantieduur.

Wil je een harde schijf of SSD?

Red of Ironwolf HDD of SSD

Hoewel de meeste nassen een HDD (harde schijf) bevatten, is een SSD ook een goede optie. Zo'n Solid State Drive is tot wel 30 keer sneller dan een traditionele HDD. Daarnaast is een SSD energiezuiniger en stiller, waardoor je stroom bespaart én minder last hebt van geluid. Een laatste voordeel is de levensduur van de SSD. Die is vele malen langer, omdat er geen roterende delen in zitten. Een SSD is wel prijziger en de snelheidswinst is afhankelijk van je netwerk.

Wil je een SSD? Kies dan tussen 2,5 inch en M.2 SSD

Man installeert M.2 SSD in NAS

Ben je overtuigd om voor een SSD te kiezen? Dan resteert je alleen nog de keuze tussen 2,5 inch SSD's en M.2 SSD's. Een 2,5 inch SSD installeer je in een NAS met een mounting bracket, oftewel montagebeugel. Controleer in de handleiding of je NAS zo'n SSD ondersteunt. Dan is er nog de M.2 SSD. Deze is kleiner, maar véél sneller. Je installeert deze in een M.2 slot of PCIe kaart. Nog maar weinig nassen ondersteunen M.2.

Wil je een harde schijf? Kies dan voor 3,5 inch

Man installeert 3,5 inch HDD in NAS

Toch liever een harde schijf? Kies dan voor een 3,5 inch HDD. Dit is de traditionele, grote harde schijf. Deze past in elke NAS en is sneller dan een 2,5 inch. Dit komt door de hogere rotatiesnelheid en cache. Een 2,5 inch harde schijf is veel kleiner en wordt vaak in laptops gebruikt. Deze zijn duurder, minder krachtig en je hebt een montagebeugel nodig om hem in je NAS te plaatsen. Voor een NAS kies je dus 3,5 inch.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.108 beoordelingen