The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Hoe gebruik je Schermtijd op jouw iPhone of iPad?

Vind jij dat je te veel tijd spendeert aan je iPhone of iPad? Of wil je je graag bewuster worden van je schermgebruik? Met schermtijd op iOS krijg je meer inzicht in de tijd die je op je apparaat doorbrengt. Je krijgt niet alleen meer inzichten, maar je pakt een onschuldige telefoonverslaving ook aan doordat je voortaan app-limieten instelt.

Wat is Schermtijd?

iOS Schermtijd

Schermtijd is de tijd die je doorbrengt op je iPhone of iPad. Zo krijg je dus inzicht in hoeveel tijd jij op je scherm doorbrengt en dat kan soms best confronterend zijn. Wil je je schermtijd graag beperken? Stel dan limieten in. Dat kan tot een bepaalde tijd, maar ook per app. Je kunt bijvoorbeeld ook zien hoeveel je schermtijd per app is. Zo zie je direct welke apps de boosdoeners zijn.

Op welke toestellen werkt schermtijd?

Schermtijd iPad en iPhone

Schermtijd is beschikbaar op zowel je iPhone als iPad. Op iedere iPhone of iPad waar je iOS 12 op hebt geïnstalleerd, vind je Schermtijd in Instellingen. En ook handig: iCloud synchroniseert Schermtijd over al je apparaten. Is je limiet op iPhone overschreden? Dan kun je dus niet stiekem op je iPad verder. Jammer voor de valsspelers

App-limieten

App-limieten Schermtijd

Betrap jij jezelf erop dat je een bepaalde app wel heel veel gebruikt? Stel dan een limiet in op deze app. Een limiet instellen kan per app of per categorie. Je stelt in na hoeveel tijd de app niet meer gebruikt kan worden. Is je limiet voor Facebook overschreden en ga je naar de website? Leuk geprobeerd, maar de limiet werkt op apps én de bijbehorende websites. Hoe je een limiet per app instelt?

 1. Ga naar de Instellingen appSchermtijd.
 2. Tik bovenaan het overzicht van je eigen toestel.
 3. Kies een app.
 4. Kies onderaan voor Voeg limiet toe.
 5. Stel nu de limiet in.

Apparaatvrije ruimte

Apparaatvrije ruimte Schermtijd

Je hoeft niet specifiek voor bepaalde apps limieten in te stellen, je kunt ook een limiet instellen op je gehele schermtijd. Met Apparaatvrije ruimte blokkeer je vanaf een bepaald tijdstip al je apps. Blokkeer bijvoorbeeld al je apps van 22.00 tot 07.00 uur. Het is mogelijk om apps te selecteren die je altijd toestaat, die tellen dan niet mee. Hoe je Apparaatvrije ruimte instelt?

 1. Open Schermtijd via Instellingen.
 2. Ga naar Apparaatvrije tijd.
 3. Kies een begin- en eindtijdstip waarop de Apparaatvrije tijd ingaat.

Apps altijd toestaan

Apps altijd toestaan Schermtijd

Ondanks dat je Apparaatvrije tijd instelt, wil je sommige apps wél altijd kunnen gebruiken. Misschien gaat het om een belangrijke app voor je werk. Of een app waar je gewoon écht niet zonder kunt. Je kiest zelf welke apps je altijd wil toestaan. Zo doe je dat:

 1. Open Schermtijd via Instellingen.
 2. Tik op Altijd toestaan.
 3. Voeg apps toe of verwijder ze door op + of - te tikken.

Schermtijd gebruiken voor kinderen

Schermtijd gebruiken voor kinderen

Met Schermtijd word je je dus bewust van de tijd die je op je apparaat spendeert. Maar het is ook erg handig om het schermgebruik van je kinderen in de gaten te houden. Schermtijd werkt samen met Delen met gezin. Zo ontvang je een overzichtsrapport van je kind zonder dat je steeds zijn of haar iPad moet pakken. Je kunt natuurlijk ook vooraf al app-limieten instellen voor je kind. Schermtijd voor je kind gebruiken?

 1. Ga op iPhone of iPad naar Instellingen en Schermtijd.
 2. Tik op Schakel schermtijd in.
 3. Tik op Ga door.
 4. Selecteer Dit is mijn apparaat of Dit is het apparaat van mijn kind.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.121 beoordelingen