The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Hoe kies je een hifi speaker?

Het uitkiezen van luidsprekers is eenvoudiger dan het lijkt. Er is een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om tot een juiste keuze te komen. Deze vragen beantwoorden we hieronder, maar eerst geven we je twee tips die je helpen bij de aanschaf van de beste hifi speakers voor jou.

Hifi speaker kiezen

Hifi speaker kiezen

Wanneer je op zoek bent naar hifi speakers zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Vraag jezelf het volgende af:

  • Wil je een stereo of surround geluid?
  • Wat voor type speaker wil je in huis?
  • Wil je een nog beter geluid uit je speakers?

Stereo of surround speakers

Stereo speakers voor muziek

Stereo speakers voor muziek

De meeste muziek wordt in stereo opgenomen. Daarom klinkt muziek met 2 stereo speakers natuurgetrouw. Voor het beste stereobeeld plaats je de luidsprekers voorin het luistergebied, enkele meters uitelkaar. De meest gebruikte luidsprekers op deze positie zijn boekenplank speakers of zuilspeakers. Luister je vaak naar muziek met een prominente bas? Overweeg dan ook een subwoofer voor het weergeven van lage tonen.

Surround speakers voor film

Surround speakers voor film

Filmgeluid klinkt extra indrukwekkend uit een surround set. Als de luidsprekers goed staan opgesteld, zit je midden in de actie en ervaar je films alsof je in de bioscoop zit. Een surround speakerset bestaat meestal uit 2 front speakers, 1 center speaker, 2 surround speakers en 1 subwoofer.

Verschillende speaker types

Vloerstaande zuilspeakers

Vloerstaande zuilspeakers

Zuilspeakers zijn flinke hifi-luidsprekers. Door de grote klankkast hebben deze luidsprekers een voller geluid en geven ze lage tonen beter weer dan boekenplank speakers. Vanwege de grootte en het krachtige geluid zijn zuilspeakers minder geschikt voor kleine ruimtes. Vloerstaande luidsprekers worden meestal gebruikt als front speakers voorin het luistergebied.

Boekenplank speakers

Boekenplank speakers

Boekenplank speakers zijn kleiner dan zuilspeakers. Ze nemen minder ruimte in beslag, maar geven lage tonen ook minder goed weer. Vanwege hun formaat zijn boekenplank speakers geschikt voor kleine ruimtes. Als front speakers of rear speakers - op een standaard of aan de muur - komen deze luidsprekers het beste tot hun recht.

Satelliet speakers

Satelliet speakers

Satelliet speakers zijn nog kleiner dan boekenplank speakers. Ze zijn gemakkelijk uit het zicht te zetten of op te hangen. Combineer de satellieten bijvoorbeeld met een subwoofer en maak een compacte surround set. Satelliet speakers zijn geschikt als zij- of achterluidsprekers.

Verschillende speaker types

Center speaker

Center speaker

De center speaker is gemaakt om spraak bij films en series helder en nauwkeurig weer te geven. Voor of onder je tv vormt de luidspreker het middelpunt van je surround set. De speaker is groter dan de meeste boekenplank speakers en past daarom niet altijd op een klein tv-meubel.

Subwoofer

Subwoofer

Een subwoofer is een luidspreker die alleen lage tonen weergeeft. Bij sommige films en muziekstijlen zijn krachtige bassen onmisbaar. De subwoofer geeft de lage frequenties weer die andere speakers niet reproduceren. Subwoofers hebben een ingebouwde versterker, waardoor je zelf de regie hebt over de hoeveelheid bas.

Beter geluid uit je speakers

Beter geluid uit je speakers

De juiste kabel, luisterhoogte en demping van de trillingen dragen bij aan een betere klank en geluidskwaliteit. In de handleiding van de luidsprekers staat meestal beschreven waar je de speakers het beste kunt neerzetten. Zet boekenplank speakers of satelliet speakers met speakerstandaards op luisterhoogte of hang ze aan de muur met muurbeugels. Speakerdempers ontkoppelen een speaker van de ondergrond en absorberen trillingen, zodat de vloer niet meetrilt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Laurence
Artikel van:
Laurence Audio specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.744 beoordelingen