The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

5 tips om jouw koudwaterverdamper optimaal te gebruiken

Met jouw nieuwe koudwaterverdamper wil je natuurlijk direct aan de slag, maar hoe gebruik je de luchtbevochtiger eigenlijk? En hoe maak je hem schoon? In dit artikel geven we je 5 tips om jouw koudwaterverdamper optimaal te gebruiken.

Aan de slag met je koudwaterverdamper:

Philips luchtbevochtiger

Koudwaterverdampers brengen de lucht langs een bevochtigingsfilter om de lucht te bevochtigen. Hoe je deze bevochtiger het best gebruikt? Wij geven je een aantal tips.

Tip 1. houd voldoende afstand van elektrische apparaten

Tip 2. geef de bevochtiger tijd

Tip 3. sluit zoveel mogelijk de deuren en ramen

Tip 4. houd het waterreservoir schoon

Tip 5. vervang de filters

Tip 1: houd voldoende afstand van elektrische apparaten

Luchtbevochtiger rondom vrij

Voordat je de luchtbevochtiger aanzet, is het belangrijk dat je hem op de juiste plek plaatst. Zo moet de ondergrond vlak en stevig zijn en is het niet verstandig om de bevochtiger naast de tv of computer te plaatsen. Elektrische apparaten gaan mogelijk kapot als ze nat worden. Heb je een houten vloer of onbewerkte houten meubels in huis? Zorg er dan voor dat de luchtbevochtiger niet continu op dezelfde plek staat. Zo voorkom je dat de houten meubels te veel vocht opnemen.

Tip 2: geef de bevochtiger tijd

Luchtvochtigheid meten hygrometer

Het effect van de luchtbevochtiger merk je niet altijd direct. Het hangt er namelijk van af hoe droog de lucht in huis is en welke meubels er in de kamer staan. Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.

Tip 3: sluit zoveel mogelijk de deuren en ramen

Wanneer je te veel ventileert, kan er veel nieuwe (droge) lucht de ruimte binnenkomen. Hierdoor kan de luchtbevochtiger het niet bijhouden. Wil je toch ventileren, open dan liever één raam of deur in plaats van 2 ramen of een raam en deur tegenover elkaar.

Tip 4: houd het waterreservoir schoon

Luchtbevochtiger schoonmaken

Als je het water te lang in het reservoir laat staan, bestaat de kans op bacterie- en schimmelvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je het waterreservoir schoonhoudt. Dit doe je door het waterreservoir bij iedere vulbeurt om te spoelen. Zit het waterreservoir vast in de bevochtiger? Neem het reservoir dan regelmatig af met een vochtige doek. Daarnaast is het belangrijk dat je het waterreservoir elke 2 weken ontkalkt. Hoe je dit precies doet, lees je in de handleiding van jouw apparaat.

Tip 5: vervang de filters

Filter vervangen

Koudwaterverdampers gebruiken een bevochtigingsfilter om de lucht te bevochtigen. Wanneer je dit filter vervangt, is afhankelijk van jouw luchtbevochtiger. Filters die je mag reinigen hoor je na 6 maanden te vervangen. Dit betekent dat je het filter minimaal één keer per jaar vervangt. De bevochtigingsfilters van Stadler Form kan je niet reinigen. Hierdoor dien je de filters elke 2 tot 3 maanden te vervangen. Welk type bevochtigingsfilter in jouw luchtbevochtiger zit, lees je in de handleiding van jouw luchtbevochtiger.

Gaby
Artikel van:
Gaby Luchtbevochtiger specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen