The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dylan

Advies over microfoons

Een microfoon zet geluid, een akoestisch signaal, om in een elektrisch signaal. Bijvoorbeeld voor een versterkte weergave tijdens een concert, of om een geluidsopname te maken. Voor elk soort gebruik is er een ander soort microfoon. Maar welke microfoon heb je nodig voor toespraken, karaoke en live zang? En welke microfoon kun je het beste gebruiken om zang of instrumenten op te nemen, voor een professionele muziekproductie? Op deze pagina leggen we je uit waar je welke microfoon voor gebruikt. Zo vind je eenvoudig de beste microfoon voor jou.

Microfoons voor spraak en live zang

Microfoon voor spraak en zang

Voor spraak, karaoke en zang is een dynamische microfoon het meest geschikt. Dit type microfoon kan namelijk omgaan met een hoge geluidsdruk en heeft een duurzame constructie. De microfoon moet op het podium en in het café immers tegen een stootje kunnen. Een nadeel van dynamische microfoons is dat ze bij hoge frequenties de nuances in het geluid minder goed registreren. Zo komt een hele hoge zangstem bijvoorbeeld minder goed uit de verf. Is het belangrijk dat de microfoon hier wel geschikt voor is? Kijk dan eens naar een condensatormicrofoon.

Microfoons voor zang en instrumenten

Microfoon richtingskarakteristieken

Als je zang en instrumenten als akoestische gitaren, violen en blaasinstrumenten wilt opnemen voor muziekproducties, kom je meestal uit bij een condensatormicrofoon. Condensatormicrofoons zijn namelijk erg gevoelig en leveren een helder, gedetailleerd geluid van hoge kwaliteit. Het is ook niet voor niets dat een condensatormicrofoon vaak als studiomicrofoon wordt ingezet. Een nadeel van condensatormicrofoons is dat ze voeding nodig hebben. Drums en elektrische gitaren neem je vanwege de hoge geluidsdruk het best op met een dynamische microfoon.

Microfoons voor gamen, vloggen en thuiswerken

Vlogmicrofoon

Gamen

Wanneer je wilt gamen met een losse microfoon (dus geen headset), dan ga je voor een studio microfoon. Deze plug je via de usb of XLR kabel in je pc of game console.

Vloggen

Wanneer je wilt beginnen met vloggen, is stap 1 een camera. Maar om je video’s van goed geluid te voorzien, heb je een kwalitatieve microfoon nodig. In dit geval kies je voor een camera microfoon die het geluid van je video’s opneemt door hem met de camera te verbinden.

Thuiswerken

Om thuis goed verstaanbaar te zijn tijdens online vergaderingen, kies je voor een tafelmodel usb microfoon. Deze plug je eenvoudig in je laptop of pc.

Welke richtingskarakteristiek heb je nodig?

Richtingskarakteristieken

Microfoons zijn lang niet altijd in elke richting even gevoelig, maar hebben een richtingskarakteristiek. Veel voorkomende karakteristieken zijn: omnidirectioneel, cardioïde en bidirectioneel.

  • Omnidirectioneel Een microfoon met omnidirectioneel karakter is ongericht en is aan elke kant even gevoelig. Dit komt onder andere van pas als je ook omgevingsgeluiden wilt opnemen.

  • Cardioïde Cardioïde heeft een karakteristiek in de vorm van een nier en is aan de voorkant een stuk gevoeliger dan aan de achterkant. Dit is nuttig wanneer je juist geen omgevingsgeluid wilt opnemen.

  • Bidirectioneel Een microfoon met een bidirectioneel karakter is aan de voor- en achterkant even gevoelig, maar aan de zijkanten een stuk minder. Gebruik een dergelijke microfoon bijvoorbeeld bij interviews en neem beide kanten van het gesprek op, zonder ongewenste bijgeluiden van de zijkanten.

Welke aansluiting heb je nodig?

Microfoonaansluitingen

De standaard microfoonaansluiting is XLR, al zijn er ook microfoons met jack of usb aansluiting. Geluidsapparatuur, zoals een mengpaneel of audio interface, kan vaak met XLR én jack overweg. Wil je zonder tussenkomst van andere apparatuur met de computer opnemen? Dan is een usb microfoon de beste oplossing. Deze microfoons zijn er dynamisch en met condensator, en worden vaak gebruikt voor podcast voice overs en radio.

Wat heb je nog meer nodig?

Microfoonstandaard

Microfoons worden meestal zonder kabel en standaard geleverd. Deze accessoires zijn onmisbaar. Omdat condensatormicrofoons erg gevoelig zijn, nemen ze ook elke ademstoot en ploffende klanken van de p en b op. Om dit te voorkomen raden wij een popfilter aan. Dit is een rond schild dat je aan je standaard vastmaakt. Condensatormicrofoons met een XLR aansluiting hebben spanning nodig in de vorm van fantoomvoeding. Deze voeding vind je o.a. terug op professionele geluidskaarten, ook wel audio interfaces genoemd. Een audio interface zet het elektrische signaal van de microfoon door naar de computer, zodat je het geluid kunt opnemen. Een audio interface is niet nodig als je een usb microfoon hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.835 beoordelingen