The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Advies over routers

Is je router toe aan vervanging, of ben je op zoek naar een nieuwe router? We helpen je graag met de aanschaf van een router door een aantal vragen voor je te beantwoorden, zodat je beter begrijpt welke punten belangrijk kunnen zijn.

1. Waar dient een router voor?

Wat doet een router?

Een router verdeelt de internetverbinding binnen een huishouden of bedrijf, hierdoor kun je met meerdere apparaten - draadloos of bekabeld - op het internet. De meeste internetproviders leveren een modem waar de router al ingebouwd zit. Die heeft vaak een klein bereik, beperkte beveiligingsopties, een lage snelheid en weinig extra handige functies. HD of 4K video streamen, online gamen zonder haperingen, snel grote foto's en video's versturen of een externe harde schijf via usb aansluiten om media te delen is er vaak niet bij. Door een nieuwe router aan te schaffen heb je meer controle over de internetverbinding van je huis.

2. Wat bepaalt de snelheid van je router?

Router snelheden

Internet op je apparaat is mogelijk via 2 manieren: met een netwerkkabel en draadloos via wifi. Omdat beide manieren andere technieken hanteren van data verzenden en ontvangen, verschilt de snelheid.

Overzicht

Via netwerkkabel

Gigabit Ethernet Vrijwel alle nieuwe netwerkapparaten beschikken over Gigabit Ethernet poorten. Met Gigabit Ethernet is de overdrachtssnelheid tussen twee apparaten, dus bijvoorbeeld tussen je router en je pc of tussen je router en je NAS, 1000 Mbit/s.

Fast Ethernet Met Fast Ethernet is deze overdrachtssnelheid 100 Mbit/s. Om op het aantal MB per seconde te komen, deel je het aantal Mbit door 8. Gigabit Ethernet heeft een maximale doorvoersnelheid van 125 MB per seconde, bij Fast Ethernet komt dat neer op 12,5 MB per seconde. Let erop dat je de juiste kabel op de juiste poort aansluit, dus bijvoorbeeld een Fast Ethernet kabel op een Fast Ethernet poort.

Via wifi

Wireless AC en AD

De techniek achter wifi is gestandaardiseerd. Hierdoor kan je met elk apparaat met wifi internetten via je router. Om sneller en stabieler te internetten worden er na verloop van tijd nieuwe en snellere wifi standaarden geïntroduceerd. De meest recente zijn wireless AC en AD. Beiden ondersteunen oude standaarden, daarom hoef je niet bang te zijn dat je router niet werkt met een wifi apparaat.

Wireless AC routers halen een theoretische maximale snelheid van 1300 Mbps (162,5 MB per seconde). Er is ook nog wireless AD, dat een theoretische maximale snelheid van 7 Gbps (875 MB per seconde) heeft, dat is wel meer dan 5 keer zo snel als een Wireless AC router. Wireless N heeft een maximale snelheid van 600 Mbps. Wireless B en G zijn verouderde standaarden met maximale snelheden van respectievelijk 11 en 54 Mbps.

3. Wat bepaalt het bereik en de stabiliteit van je netwerk?

Multiroom wifi

Het draadloze signaal van je router heeft een bepaald bereik. Dit bereik wordt continu beïnvloed door allerlei factoren. Zo is de plaats van je router, de bouw van je huis of kantoor van belang en de storing van andere apparaten. Omdat er zoveel verschillende factoren zijn, hebben routers verschillende technieken om je bereik en de stabiliteit van je verbinding optimaal te houden. Zo wordt je verbinding niet ineens traag of valt deze weg.

Overzicht

2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz

Routers gebruiken 2 of 3 frequentiebanden om een wifi netwerk op te zetten. De 2,4 GHz frequentieband is een draadloos signaal dat gemakkelijk door objecten en muren heen gaat, daarom heb je op deze frequentieband het grootste bereik. De 5 GHz band is sneller dan de 2,4 GHz band, maar gaat moeilijker door muren heen. De 60 GHz band is nóg sneller dan de 5 GHz band, maar heeft een heel klein bereik. In de praktijk werkt de 60 GHz frequentieband vaak alleen in de ruimte waar je router zich bevindt. Je router bepaalt continu automatisch welke wifi band je het beste signaal geeft.

Beamforming

Beamforming is een techniek die ervoor zorgt dat je router het wifi signaal op je apparaat focust. Je router herkent dat je apparaat zich op een bepaalde plek bevindt, daarom kan het gerichter een draadloze verbinding tot stand brengen en data uitwisselen. Dit verbetert ook de stabiliteit.

Multiroom of mesh wifi

Multiroom of mesh wifi is een type router dat bestaat uit meerdere stations. In plaats van dat 1 router meerdere ruimtes moet voorzien, zorgt elk basisstation van een Multiroom wifi systeem voor de wifi van zijn eigen ruimte. Samen vormen ze 1 groot wifi netwerk, dus als je van de ene kant van het gebouw loopt naar de andere kant, blijf je verbonden met hetzelfde netwerk. Daarbij blijf je verbonden met het sterkste signaal.

MU-MIMO

Als je met meerdere mensen in een netwerk online games speelt, HD video streamt of grote bestanden opent en verzendt, voorkomt MU-MIMO (Multiple user multiple input multiple output) dat een apparaat te veel bandbreedte opslokt. De router verdeelt de data zodat je op elk apparaat van een stabiele verbinding geniet.

4. Wat betekenen de verschillende wifi banden?

Simultaneous dual-band

Draadloze netwerken gebruiken 2 frequenties om het signaal door te geven, de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Een single-band router maakt alleen gebruik van de 2,4 GHz-wifiband. Een simultaneous dual-band router maakt gebruik van twee banden, de 2,4 GHz en de 5 GHz-wifiband.

De veelgebruikte 2,4 GHz-wifiband is beperkt en steeds vaker overbelast. Van smartphone en gameconsole tot autoalarm, steeds meer apparaten maken gebruik van de drukke 2,4 GHz-band.De 5 GHz-band is daarentegen veel ruimer en minder druk, wat resulteert in hogere snelheden en een stabieler wifi bereik.

Simultaneous tri-band

Met een simultaneous tri-band router kun je zelfs op 3 wifi banden tegelijkertijd werken. Die hebben één 2,4 GHz-band en 2 aparte 5 GHz-banden of in plaats van een tweede 5 GHz-band een 60 GHz-band. Hiermee ben je verzekerd van een groot en stabiel wifi-signaal. Kijk wel goed of jouw draadloze netwerkapparatuur de 5 GHz-frequentie ondersteunt, anders haal je geen voordeel uit een dual-band of tri-band router.

5. Welke extra accessoires heb ik nodig?

Netwerkkabel

Netwerkkabels

Grote apparaten die je vaak niet verplaatst - zoals desktop computers en smart televisies - wil je het liefst aansluiten via netwerkkabel. Zo verminder je de drukte op je eigen netwerk en blijft je verbinding stabiel. Je hebt doordat het internet via de kabel gaat, geen last van onzichtbare blokkades. Bij de meeste routers wordt een (te) korte netwerkkabel meegeleverd. Daarom is het handig om een extra netwerkkabel aan te schaffen. Kies een Gigabit Ethernet netwerkkabel voor de hoogste snelheid.

Switches

Switches

Soms kom je wat netwerkpoorten tekort om je apparaten op aan te sluiten. Een switch is een klein kastje dat 1 van je netwerkaansluitingen opdeelt in minimaal 5 extra netwerkaansluitingen, zodat je direct extra apparaten op je router aan kunt sluiten.

Powerline adapters

Powerline adapter

Als je in die ene kamer van het huis precies geen internetverbinding hebt, dan is een powerline een uitkomst. Dit is een apparaat dat je in het stopcontact steekt en zijn internetdata via het stroomnet ontvangt. Je hebt altijd minstens 2 powerline adapters nodig. De ene verbind je bekabeld met je router, de andere plaats je in de ruimte waar je de dekking wilt uitbreiden.

Wifi adapters

Wifi adapter

Heb je een laptop of desktop zonder wifi, wil je de draadloze internetsnelheid van je huidige apparaat verhogen of geschikt maken voor de snellere 5 GHz wifi band? Dan is een wifi adapter een uitkomst. Je sluit hem aan via een usb poort, stelt deze in en verbind met je router.

Wifi repeaters

Wifi repeater

Komt het bereik van je draadloze router niet ver genoeg om een bepaalde ruimte te dekken? Dan plaats je een wifi repeater die het signaal opvangt en opnieuw uitzendt. Doordat een wifi repeater werkt als een walkie talkie en dus de helft van de bandbreedte gebruikt om te 'praten' verlies je wel snelheid. Daarom is een wifi repeater alleen geschikt om het bereik in ruimtes op dezelfde verdieping iets te vergroten.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 12.725 beoordelingen