The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Specialisten review van de Panasonic Lumix DMC-GX80

Bij de Panasonic Lumix DMC-GX80 draait het allemaal om snelheid en goede beelden. Er zitten een aantal functies op die ervoor zorgen dat je nooit meer een fotomoment hoeft te missen. Ik ben hier natuurlijk erg benieuwd naar en testte het toestel in de praktijk. Hieronder lees je alles over mijn ervaringen met deze systeemcamera.

In het kort

16 megapixels, filmt in 4K Ultra HD | Met wifi, zonder NFC en bluetooth | Inclusief 12-32mm lens | Type fotografie: natuur, landschap, reis, architectuur | Optische zoom: 2,6x
469,-
tijdelijk uitverkocht

Pluspunten

  • Het ontbreken van de low pass filter levert haarscherpe beelden op.
  • Snelle acties leg je trefzeker vast dankzij het hoge aantal afbeeldingen per seconde.
  • Filmen in 4K kwaliteit zorgt voor levensechte filmbeelden.

Minpunten

  • Je kunt niet vanuit lastige standpunten fotograferen doordat de viewfinder niet kantelbaar is.
  • Er wordt geen geheugenkaart meegeleverd.

Eerste indruk

Eerste indruk

Wat direct opvalt aan deze camera is het compacte formaat. Het toestel is net iets kleiner dan mijn hand. Ik zie dat het scherm in vergelijking met de rest van de body lekker groot is. Ook de viewfinder valt op. Volgens mij is dit een camera die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Zodat je nooit een mooi fotomoment hoeft te missen. Ik ben erg benieuwd naar de prestaties van het toestel.

Scherpe beelden

Scherpe beelden

De camera heeft een Micro four thirds sensor met 16 megapixels. Een relatief kleine sensor dus. Toch maakte ik er gedetailleerde beelden mee. Dit komt door het ontbreken van een low pass filter. Hierdoor worden ook signalen doorgegeven met hogere frequenties. Wat voor meer detail in het beeld zorgt. Door de Dual I.S. beeldstabilisator waren mijn beelden erg scherp. Het is een duaal systeem waarbij de body samenwerkt met de lens. Bewegingen worden gecompenseerd waardoor je met langere sluitertijden werkt.

Snelheid

Snelheid

Ik was erg tevreden over de snelheid waarmee de camera werkt. Het scherpstellen ging razendsnel. Ik kon via het scherm of de knoppen kiezen uit 49 focuspunten. Daarnaast is het autofocussysteem uitgebreid met onder meer een trackingfunctie en gezichts- en oogherkenning. Dit zorgt ervoor dat altijd het juiste punt scherp is. Bij continue opname schoot ik tot 10 beelden per seconde. Zo weet je zeker dat je nooit een moment mist.

4K functies

4K functies

Voor het selecteren van een haarscherp beeld, hielp de 4K photofunctie mij erg goed. Hierin kies je namelijk een individueel beeld uit een videoreeks geschoten in 4K kwaliteit. Dit levert je een scherpe foto op van hoge kwaliteit. Je video's zijn dus ook van 4K kwaliteit met 30 fps. Onder de 4K functies valt ook de optie Post Focus. Hiermee is het mogelijk om na het maken van de foto een ander focuspunt te kiezen.

Compact

Bedieningsknoppen

Een ander groot voordeel van dit toestel is zijn compactheid. De grootte van de camera werkt niet beperkend in het aantal bedieningsknoppen. Alles zat er voor mijn gevoel op en aan. Daarnaast vond ik het erg fijn om de instellingen via het touchscreen te veranderen. Als je meer uit de camera wilt halen, schroef je er een andere lens op voor specifieke fotografie. Ook is het mogelijk om er een externe flitser op te zetten.

Conclusie

Dit is inderdaad een camera die je zo meeneemt in je tas als je op pad gaat. Je maakt er razendsnel foto's mee van goede kwaliteit. Door de snelheid waarmee het toestel werkt, mis je nooit een fotomoment. De 4K fotofunctie helpt je bij het selecteren van het perfecte en scherpste moment. Ik denk dat de camera hierdoor erg geschikt is voor het vastleggen van het stadsleven. Hoewel het een compact toestel is, miste ik niets aan instellingsmogelijkheden.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen