The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dylan

Advies over studio monitors

Als muziekproducer kun je niet zonder een set studio monitors, studio speakers, om je geproduceerde nummers goed te laten klinken. Met de luidsprekers van je laptop of gewone pc-speakers kom je er niet omdat deze het geluid te veel kleuren. Ze geven bijvoorbeeld te veel bas of te weinig detail in het hoog. Op deze pagina leggen we je uit wat studio monitors zijn, welke soorten er zijn en waarom ze onmisbaar zijn. Zo vind je eenvoudig de beste studio monitors voor jou.

1. Wat zijn studio monitors?

Wat zijn studio monitors?

Studio monitors zijn speakers om zelfgemaakte tracks op af te mixen en te masteren. Met afmixen breng je de individuele geluidssporen in balans, om tot het beste resultaat te komen. Zo overheerst een drumpartij bijvoorbeeld niet en klinken vocalen en instrumenten goed samen. Met mastering doe je eventueel nog klankcorrecties. Omdat een neutrale sound hier van belang is geven studio monitors het geluid zo natuurgetrouw mogelijk weer. Klinkt het via studio monitors goed? Dan klinkt het op andere geluidsinstallaties ook zoals de producer het voor ogen heeft. Studio monitors zijn dus essentieel.

De studio monitors in ons assortiment hebben een ingebouwde versterker en zijn dus actief. Het zijn bovendien nearfield monitors, speakers die je binnen 2 meter van je oren plaatst. Dit type speaker is voor thuisgebruik het meest praktisch. Maar welke studio monitors heb jij in huis nodig? Er zijn namelijk verschillende soorten en maten.

2. Welk formaat heb je nodig?

Welk formaat heb je nodig?

Studio monitors zijn er van klein tot groot. Fabrikanten geven de maat van studio speakers aan in inches. Specifieker: het inchformaat van de grootste woofer. Hoe kleiner de woofer, hoe kleiner de speakerkast. Kleine actieve studio monitors hebben meestal een lager vermogen dan grote studio monitors. Zodoende vullen kleine speakers grote ruimtes onvoldoende met geluid en zijn grote monitor speakers overkill in kleine ruimtes. Heb je een kleine thuisstudio, of produceer je in je kamer? Dan is het 4-, 5- of 6-inch formaat het meest geschikt. Heb je een grotere, semiprofessionele studio? Ga dan voor 6-, 8- of 10-inch studio speakers.

3. Heb je 2 weg of 3 weg speakers nodig?

2 weg of 3 weg speakers

Studio monitors zijn er in twee soorten, namelijk 2 weg en 3 weg. Een 2 weg studio monitor heeft 2 speaker drivers; een tweeter voor de hoge tonen en een woofer die het midden en laag voor zijn rekening neemt. Een 3 weg studio monitor heeft 3 drivers. Midden en laag zijn hier namelijk apart. 3 weg studio speakers hebben een breder frequentiespectrum en laten je nog meer details horen. De meeste studio monitors zijn 2 weg. Dit is voor het afmixen van dancemuziek voldoende. Wanneer elk detail even belangrijk is, bijvoorbeeld bij complexe filmmuziek, is een 3 weg monitor speaker wenselijk.

4. Wat voor aansluitingen heb je nodig?

Monitor speaker aansluitingen

Aan de achterkant van studio monitors zitten de aansluitingen, de ingangen voor het geluid. Aansluitingen die je tegen kunt komen zijn XLR, jack en tulp. Jack, ook wel TRS genoemd, en XLR zijn gebalanceerd. Dit houdt kortweg in dat het signaal vrij van storingen en ruis is. Tulp, ook wel RCA genoemd, is ongebalanceerd. Op een afstand van meer dan 5 meter kan het voorkomen dat je een lichte ruis hoort. In kleine studio's staan je studio monitors meestal dicht bij je audio interface of geluidskaart, en kun je met elk van de 3 aansluitingen prima uit de voeten. Heb je een grote studio of wil je gewoon het beste van het beste? Kies dan voor XLR of jack. Voor het gemak raden we aan de ingangen van je studio speakers af te stemmen op de uitgangen van je audio interface, of andersom.

5. Heb je 1 of 2 speakers nodig?

De meeste studio monitors worden per stuk verkocht. Er zijn echter ook studio monitors die per set geleverd worden. Om te produceren heb je een goed stereobeeld, en dus 2 speakers, nodig. Wij raden daarom aan om 2 identieke studio monitors aan te schaffen, of om voor een set van 2 monitor speakers te gaan. Wij geven bij elke studio monitor aan of het om een losse speaker of om een set van 2 gaat.

6. Wat is de beste opstelling?

Studio monitor plaatsing en opstelling

De geluidskwaliteit is van je studio monitors is voor een deel afhankelijk van de plaatsing in de studio. De beste opstelling is in een gelijkzijdige driehoek met je hoofd, minimaal 30 centimeter van de muur. We raden een luisterhoek van 60 graden aan. Zorg ook dat de tweeters van de studio monitors op oorhoogte staan. Gebruik hier eventueel speaker standaards voor. Als het goed is zit je nu in 'the sweet spot', de plek waar het stereobeeld het best is. Om het beste geluid uit je studio monitors te halen gebruik je ook monitor pads. Dit zijn onderleggers van akoestisch foam, die resonantie en vibraties van je speakers dempen.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast een snelle computer en een audio interface heb je meer nodig om je (thuis)studio compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan audio software om muziek mee te produceren, door producers DAW of Digital Audio Workstation genoemd. Maar vergeet ook kabels voor je studio monitors niet. Deze worden door de fabrikant niet meegeleverd. Naast deze essentiële accessoires raden we ook speaker standaards en monitor pads aan.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.321 beoordelingen