The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Tips voor het gebruik van een IPL lichtontharingsapparaat

Je hebt een IPL lichtontharingsapparaat gekocht en zit er helemaal klaar voor om jouw huid zijdezacht en haarvrij te maken. Maar hoe gebruik je deze eigenlijk? In dit artikel geven we je tips om het beste resultaat te behalen. Die beschermende bril mag je alvast terug leggen in de kast. De lichtflitsen zijn namelijk niet schadelijk voor de ogen.

Begin op tijd

Lichtontharingsapparaten

Heb je het apparaat aangeschaft voor een speciale gelegenheid, een vakantie of wil je van de zomer gewoon met gladde benen de deur uit? Houd er dan rekening dat het 6 tot 12 weken duurt voordat je een glad resultaat hebt. De lichtflitsen maken de haarzakjes namelijk tijdelijk inactief, waardoor ze na verloop van tijd weer haartjes produceren. Om ervoor te zorgen dat het haar weg blijft, moet je elke 4 tot 8 weken de behandeling herhalen.

Kies de juiste lichtsterkte

geschikte haar- en huidskleur

Lichtontharingsapparaten hebben verschillende lichtsterktes. De lichtsterkte die je nodig hebt hangt af van jouw huid- en haarkleur. Kies je de verkeerde lichtsterkte, dan bestaat de kans dat jouw huid beschadigt of verbrandt. Ook neemt de werking van het apparaat af, doordat de lichtflitsen de haarzakjes niet bereiken. Het is daarom verstandig om in de handleiding op te zoeken welke lichtsterkte het best is voor jou.

Voor de behandeling

Braun Silk Expert lichtontharingsapparaat

Het is aan te raden om 48 uur voor de behandeling niet te zonnen of onder de zonnebank te gaan. De kans bestaat namelijk dat jouw zongebruinde huidje beschadigt, verbrandt of verkleurt.

Voor de eerste 3 tot 6 behandelingen is het belangrijk om het gebied dat je gaat ontharen 24 uur voorafgaand aan de behandeling te scheren of waxen. De lichtflitsen verwarmen namelijk de haarwortel om ervoor te zorgen dat de haartjes tijdelijk stoppen met groeien. Als er nog haartjes zitten heb je kans dat deze verbranden en dat ruikt niet zo lekker. Gebruik geen ontharingscrème of lotion voor je aan de IPL behandeling begint. Hierdoor bereiken de lichtflitsen de haarzakjes niet goed en heb je kans dat de crème of lotion verbrandt tijdens de behandeling.

De behandeling

Oksels behandelen IPL

Om het voor jezelf overzichtelijk te houden, is het aan te raden om het te ontharen oppervlak op te delen in gebieden. Dit kan bijvoorbeeld met een wit oogpotlood. Zo, weet je precies welke gebieden je al hebt gehad en welke je nog moet ontharen. Gebruik geen donker oogpotlood, de lichtflits richt zich namelijk op deze donkere kleur en dat veroorzaakt lelijke brandwonden.

De behandeltijd

Benen behandelen IPL

Het is goed om te weten dat het ontharen van een groot oppervlakte, zoals bijvoorbeeld je benen, veel tijd kost. Plan dit dus in wanneer je voldoende tijd hebt, zodat je niet hoeft te haasten. De behandeltijd verschilt per lichaamsgebied:

  • Onderbenen ongeveer 9 minuten
  • Bikinilijn ongeveer 2 minuten
  • Oksel ongeveer 3 minuten
  • Delen van het gezicht ongeveer 2 minuten

Na de behandeling

Philips Lumea lichtontharingsapparaat

Na het ontharen moet je jouw huid rust geven. Daarom is het aan te raden om tot 48 uur na de behandeling uit de zon te blijven. Ook is een bezoekje aan de zonnebank af te raden. Ga je toch de zon in? Smeer de behandelde gebieden dan goed in met een hoge factor zonnebrandcrème.

Wil je er zeker van zijn dat je alle ins en outs van jouw lichtontharingsapparaat weet? Lees dan voor gebruik de handleiding goed door.

Nadie
Artikel van:
Nadie Lichtontharingsspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.270 beoordelingen