The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

Welke vaatwasprogramma's zijn er?

Naast het standaardprogramma zitten er vaak 3 tot 5 andere vaatwasprogramma's op je vaatwasser. Welke programma’s er zijn en wanneer je ze gebruikt, lees je in dit artikel.

Standaard: voor de dagelijkse vaat

Standaard vaatwasprogramma

Het standaard programma kies je bij de dagelijkse, licht bevuilde vaat. Licht bevuilde vaat houdt in dat er geen aangekoekte en opgedroogde etensresten op je borden en pannen zitten. De vaatwasser reinigt met een temperatuur van 55 tot 65 graden Celsius. Het standaardprogramma is het hoofdprogramma, tenzij er een automatisch programma op jouw vaatwasser zit.

Automatisch: voor de dagelijkse vaat

Automatisch vaatwaspogramma

Het autoprogramma gebruik je net als het standaard programma voor dagelijkse vaat en reinigt met een temperatuur van 50 tot 70 graden Celsius. Een automatisch programma, de naam zegt het al, kiest zelf de programmaduur, het waterverbruik en de temperatuur. Hoe? Sensoren, zoals een aquasensor en beladingssensor meten de vuilgraad van de vaat en de mate van belading. Is het water na een spoelbeurt nog troebel, dan start een nieuwe spoelbeurt tot het water en dus je vaat schoon is. Hierdoor is er geen gemiddelde tijdsduur.

Eco: voor de dagelijkse vaat

Eco vaatwasprogramma

Het ecoprogramma is net als het standaard en automatische programma voor de dagelijkse, niet aangekoekte vaat. Het grote verschil is dat hij je vaat op een energiezuinige manier reinigt. Hij verbruikt minder water en een lagere temperatuur van 50 graden Celsius. Om wel dezelfde resultaten te behalen, doet dit programma er met een tijdsduur van 2.5 tot 4 uur aanzienlijk langer over dan het standaard- of autoprogramma.

Kort: voor een kleine en licht bevuilde vaat

Kort vaatwasprogramma

Je kiest voor het korte programma als jouw vaat licht bevuild en niet aangekoekt is. Een kort programma maakt in ongeveer 30 minuten schoon. De precieze tijdsduur verschilt per merk en model. Het korte programma heeft een verkorte droogfase. Hierdoor zijn je borden vaak niet volledig droog. Het programma reinigt met een temperatuur van 40 tot 45 graden Celsius.

Intensief: voor zwaar bevuilde en aangekoekte vaat

Intensief vaatwasprogramma

Aangekoekte potten en pannen reinig je met het intensieve vaatwasprogramma. Het programma reinigt met hogere temperaturen van 70 tot 75 graden Celsius en duurt gemiddeld 2.5 uur. Hierdoor verbruikt het meer energie.

Behoedzaam: voor glazen en porselein

Behoedzaam vaatwasprogramma

Het behoedzame programma is speciaal voor het reinigen van glazen of delicaat servies. Als je deze serviesstukken met te zacht water reinigt, beschadigen ze en ontstaat er corrosie. Het behoedzame programma verhoogt de hardheid van het water en reinigt met een lagere temperatuur, zodat je met een gerust hart glazen en porselein in de vaatwasser plaatst.

Nacht: voor een stille vaatwasser

Nacht vaatwasprogramma

Het nachtprogramma is een extra stil programma, zodat je 's nachts geen last hebt van het geluid van de vaatwasser. Om zo stil mogelijk te zijn, duurt het programma langer. Aangezien je 's nachts slaapt, maakt dat niks uit. Het verschilt per vaatwasser wat het verlaagde geluidsniveau is.

Voorspoelen: ter voorkoming van vieze luchtjes

Voorspoelen vaatwasprogramma

Zet je de vaatwasser voorlopig nog niet aan, maar staat er wel vaat in? Selecteer dan het voorspoelprogramma. Door alvast voor te spoelen verwijder je etensresten van je servies. Hierdoor ontstaan er geen nare luchtjes. Voorspoelen is geen volledig vaatwasprogramma. Hierna moet je altijd nog een volledig vaatwasprogramma draaien.

Antibacterieel of hygiëne: voor allergieën

Hygiene vaatwasprogramma

Het antibacterieel programma reinigt met een extra hoge temperatuur, doet een extra spoelbeurt of beide. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën of allergenen op je vaat achterblijven. Dit programma is vooral geschikt voor als iemand in het huishouden een allergie heeft of voor kersverse ouders die het zekere voor het onzekere nemen.

Machinereiniging: voor een schone vaatwasser

Machinereiniging vaatwasser

Met het machine reinigingsprogramma reinigt de vaatwasser zichzelf. De vaatwasser spoelt met een hoge temperatuur al de achtergebleven etensresten en het vaatwasmiddel weg. Zo voorkom je nare geurtjes. Het programma is geen vaatwasprogramma, je draait hem zonder vaat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen