The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

PlayStation 5 vs Xbox Series X

De PlayStation 5 en Xbox Series X verschillen in prijs niet van elkaar. Wij vertellen je in dit artikel waarin ze wel verschillen. Zo speel je op de PlayStation exclusieve games zoals Spider-Man: Miles Morales en Demon's Souls. Op de Xbox komt als enige exclusive voorlopig Gears Tactics, maar speel je al wel games via een Netflix-achtig abonnement, waarbij je via de cloud van Microsoft meer dan 100 spellen speelt. Lees snel verder om meer te leren over de grootste verschillen en kies de beste console voor jou.

PlayStation 5

4K resolutie | Inclusief controller | 3D audio
499,99
tijdelijk uitverkocht
  • Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.
  • Door de ondersteuning van 3D geluid op deze console, hoor je de richting en diepte van het geluid heel precies.
  • Met de DualSense controller die van voelbare feedback en dynamische triggereffecten is voorzien, haal je meer beleving uit het gamen.
  • In tegenstelling tot de Xbox Series X, heeft de PS5 geen 8K ondersteuning.
  • Om het meeste uit de grafische kracht van de console te halen, heb je een tv of monitor met minimaal 4K resolutie nodig en een verversingssnelheid van minimaal 60 Hz.

Xbox Series X

4K resolutie | Inclusief controller | Direct X raytracing
499,99
tijdelijk uitverkocht
  • Game in 4K resolutie en ervaar games realistischer door de krachtige grafische unit van deze console.
  • Door het gebruik van SSD als opslagmedium laden je games sneller dan ooit.
  • Backwards compatibility zorgt ervoor dat bij release ruim duizenden titels speelbaar zijn van de Xbox One.
  • De controller van de Xbox is minder uitgebreid dan die van de PS5 en heeft geen uitgebreide haptische feedback.
  • Om het meeste uit de grafische kracht van de console te halen, heb je een tv of monitor met minimaal 4K resolutie nodig.

Beschikbaarheid en meestgestelde vragen PlayStation 5

De PlayStation 5 is uitverkocht. Houd onze pagina met meestgestelde vragen in de gaten voor updates.

Beschikbaarheid en meestgestelde vragen Xbox Series X

De Xbox Series X is momenteel uitverkocht. Houd onze pagina met meestgestelde vragen in de gaten voor updates.

Vergelijking PlayStation 5 en Xbox Series X

PlayStation 5 Xbox Series X
Rekenkracht Minder rekenkracht (10,28Tflops) Meer rekenkracht (12,15Tflops)
SSD Snellere SSD (tot 5,5GB/s raw) Tragere SSD (tot 2,4GB/s raw)
Opslagruimte 825 gigabyte opslag 1 terabyte opslag
Resolutie games 4k@60fps; maximaal 120fps 4k@60fps; maximaal 120fps
Formaat staand 26 cm (lengte) x 10,4 cm (breedte) x 39 cm (hoogte) 15,1 cm (lengte) x 15,1 cm (breedte) x 30,1 cm (hoogte)
Service PlayStation Plus Collection: speel de beste PS4 games voor een vast bedrag per maand Xbox Game Pass: speel meer dan 100 games voor een vast bedrag per maand
Betalen voor online multiplayer Ja, PlayStation Plus Ja, Xbox Live Gold
Exclusieve launch games Spider-Man: Miles Morales, Demon's Souls, Sackboy: A Big Adventure Gears Tactics
Grootste exclusieve game series Ratchet and Clank, God of War, Horizon, Gran Turismo, The Last of Us Halo, Fable, Forza, Hellblade, The Elder Scrolls, Fallout, Starfield

Het ontwerp

PlayStation 5 console.

PlayStation 5: glanzend wit met blauwe gloed

De PlayStation 5 heeft een futuristisch ontwerp. Hij is gemaakt van wit glanzend plastic en als hij aanstaat geven de led lampjes een blauwe gloed af. Je plaats de console zowel horizontaal als verticaal op de meegeleverde voet. Als je de PlayStation rechtop zet is hij 39 centimeter hoog, 10,4 centimeter breed en 26 centimeter lang.

Xbox Series X console.

Xbox Series X: zwarte toren met ventilatierooster

De Xbox Series X heeft een klassieker ontwerp. Het is een zwarte toren met bovenop een ventilatierooster. Onder dit ventilatierooster zie je een groene gloed. Schijn bedriegt: dit zijn geen led lampjes, maar is geverfd kunststof. Je plaatst de console recht op de ingebouwde voet. Als je hem liggend plaatst, doe je dit op de rubberen pootjes. Je de voet en de pootjes niet losmaken gaat niet. Als je de Xbox rechtop zet is hij 30,1 centimeter hoog en zowel 15,1 centimeter breed als lang.

Grafische kracht

PlayStation 5 console.

PlayStation 5: minder kracht

De PlayStation 5 heeft minder grafische kracht dan de Xbox Series X. Dit komt doordat de processor een lager geklokte snelheid en minder videokaart kernen heeft. Sony en Microsoft drukken rekenkracht allebei uit in teraflops. De PS5 heeft 10,28 van deze teraflops. Games speel je in 4K resolutie met maximaal 120 frames per seconde.

De binnenkant van een Xbox Series X console.

Xbox Series X: krachtigste console

De Xbox Series X is de krachtigste console van deze generatie. Hij heeft de snelste processor en de meeste videokaart kernen. De Xbox Series X heeft 12,15 teraflops rekenkracht. Je speelt ook op de Xbox games in 4K resolutie met maximaal 120 frames per seconde.

Laadtijden van de SSD

Ratchet and Clank: Rift Apart voor de PlayStation 5.

PlayStation 5: snelste SSD

Sony schuift het niet onder stoelen of banken: de SSD van de PS5 is snel. Met leessnelheden tot 5,5 gigabyte per seconde maakt dit laadtijden verleden tijd. Waar je bij de PS4 soms nog langer dan 1 minuut wacht voordat de actie begint, zit je bij de PS5 direct in de strijd. Bij games als Ratchet & Clank wissel je zonder laadschermen tussen de verschillende dimensies. Zo verdoe je geen tijd met wachten, maar zit je direct in het spel.

Laadtijden van de Xbox One X versus de Xbox Series X.

Xbox Series X: tragere SSD

Ook de SSD van de Xbox is erg snel met leessnelheden tot 2,4 gigabyte per seconde. Dit beperkt laadtijden tot een minimum en zo zullen spellen 4 keer sneller laden dan op een Xbox One. De SSD is wel iets langzamer dan die van de PlayStation 5.

Games en services

Spider-Man: Miles Moralis op de PlayStation 5.

PlayStation 5: grote exclusives

Sony zet met de PlayStation 5 de strategie van de vorige generatie voort en richt zich op grote exclusieve spellen. Zo speel je games als Spider-Man en Demon's Souls. Later komen er ook nog grote spellen als God of War en Horizon Forbidden West uit. Deze spellen speel je alleen op de PlayStation en niet op de Xbox. Het verschil is wel dat je de games bij PlayStation los koopt en niet via een Netflix-achtig abonnement speelt, zoals bij Xbox.

Xbox Game Pass Ultimate.

Xbox Series X: Game Pass

Bij Microsoft kun je uiteraard ook nog steeds losse spellen kopen, maar ze richten zich deze generatie op Xbox Game Pass. Dit is een abonnement vergelijkbaar met Netflix. Je speelt meer dan 100 spellen voor een vast bedrag per maand en je streamt ze ook naar je Android smartphone. Zo speel je niet alleen thuis op je Xbox, maar ook bijvoorbeeld in de trein op je telefoon verder. De Xbox heeft in vergelijking tot de PlayStation weinig exclusieve games. Later komen hier wel onder andere Halo, Fable en The Elder Scrolls (de opvolger van Skyrim) voor uit. Deze spellen zijn inbegrepen bij Game Pass. Bovendien krijg je bij de Game Pass Ultimate ook EA games en xCloud.

Controllers

PlayStation 5 controller.

PlayStation 5: veel nieuwe functies

De DualSense controller van de PlayStation 5 heeft veel nieuwe functies gekregen vergeleken met de PlayStation 4 controller. De belangrijkste nieuwe functies zijn haptische feedback en triggers met weerstand die zich aan games aanpassen. Zo voel je in racegames door trillingen beter wanneer de ondergrond wijzigt en voel je tegendruk in je pookje als iemand je aanval blokkeert in een vechtspel. Nadeel van deze nieuwe functies is dat je PlayStation 4 controllers niet op de PS5 gebruikt.

Controller van de Xbox Series X.

Xbox Series X: een conservatief ontwerp

Microsoft heeft weinig aan de Xbox controller veranderd. Buiten een nieuwe deelknop, waarmee je snel gameplay video's op social media plaatst, is de controller verder grotendeels gelijk aan de Xbox One controller. Voordeel hiervan is wel dat je al je Xbox One controllers ook gewoon op de nieuwe Series X gebruikt. Handig, als je nog een paar controllers hebt liggen en graag samen op de bank gamet.

Conclusie

Wat de beste console is voor jou, ligt aan je voorkeuren. Qua kracht liggen de consoles dicht bij elkaar, dus denk vooral na over de games die jij wil spelen. Op de Xbox Series X speel je voor een vast bedrag per maand de nieuwste spellen. Alleen op grote titels als Halo en The Elder Scrolls moet je nog wat langer wachten. Op de PlayStation 5 koop je de spellen los en speel je toffe games als Spider-Man: Miles Morales en Demon's Souls.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen