The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Welke verrekijker past bij mijn gebruikssituatie?

Met een verrekijker observeer je de omgeving. Wat zich op grote afstand afspeelt haal je dichterbij. Voor verschillende gebruikssituaties zijn verschillende verrekijkers geschikt. Daarnaast zijn er drie soorten te onderscheiden: dakkant, porro en monoculairs. Hieronder zie je welke kijker het beste bij jou en je behoeftes past.

Welke verrekijker heb ik nodig voor welke activiteit?

Om te bepalen welke verrekijker je nodig hebt, kijk je naar de situatie waarin je de verrekijker wilt gebruiken. Neem je de verrekijker bijvoorbeeld mee op reis, dan is het handig als hij gemakkelijk in je tas past. Wanneer je jouw verrekijker meeneemt op het water, is een verrekijker met een drijvende draagriem geen overbodige luxe. Hieronder lees je welke verrekijkers geschikt zijn voor alle verschillende gebruikssituaties.

Vogelspotting

Verrekijker voor vogelspotting

De ideale verrekijker voor vogelspotting is compact en snel in gebruik. Je hebt hierbij geen extreem grote vergrotingsfactor nodig. Een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8x is al voldoende. Een brede beeldhoek is handig, zodat de vogel niet snel uit je beeld verdwijnt. Let bij je keuze wel goed op de lichtomstandigheden. Bij nachtelijke vogelspotting kies je voor een hoog schemergetal en een grote uittredepupil van bijvoorbeeld 5,2. Hoe hoger dit getal, hoe beter de kijker presteert bij weinig licht.

Op het water

Verrekijker voor op het water

Wie wel eens op een boot heeft gestaan, weet dat er een behoorlijke deining kan zijn. Als je een stabiel beeld wilt, kies je voor een maximale vergroting van 7x. Zorg er daarnaast voor dat je een verrekijker aanschaft met stikstofvulling, dit zorgt ervoor dat er geen condens optreedt in de lens. Met een drijvende draagriem voorkom je dat de kijker zinkt als hij overboord valt. Sommige kijkers zijn uitgerust met een kompas, een onmisbaar stuk gereedschap op het water.

Sport, theater en concert

Verrekijker voor sport, theater en concert

Om tijdens het bezoek aan het theater, een sportwedstrijd of een concert alles beter te kunnen zien, is een verrekijker erg handig. Hierbij kies je voor een compacte en lichte verrekijker die gemakkelijk in je tas past. Je gebruikt een vergroting van 8 tot 10x om de gezichten dichterbij te halen. Als je voor een overzichtsbeeld gaat, dan is een vergroting van 4x al voldoende.

Reizen en safari

Verrekijker voor reizen en safari

Omdat de dieren tijdens je safari vaak ver weg staan is een verrekijker onmisbaar. Kies hierbij voor een vergroting van minimaal 8x, en maximaal 10x. Zit je tijdens de safari veel in de auto of ga je ook te voet op pad? Stem hier het gewicht van de kijker op af. Zorg ervoor dat de kijker ook op korte afstand scherpstelt, zo bekijk je ook de onderwerpen die dichterbij staan. Let er daarnaast op dat de kijker stofdicht is.

Jacht

Verrekijker voor de jacht

Tijdens het jagen moet je op grote afstand kleine details van het dier kunnen zien. Let wel: een kijker met een vergroting van 10x of hoger is makkelijker te gebruiken in een open terrein dan in een bebost gebied. De meeste dieren zijn in de schemer actief, het is dus handig om een kijker met een hoog schemergetal te kiezen van 15 of hoger. Daarnaast is het belangrijk dat de kijker tegen een stootje kan en spatwater- en stofdicht is.

Nacht

Nachtkijker

Een nachtkijker moet een uittredepupil hebben van minimaal 5 millimeter groot. De uittredepupil is de grootte van de opening waar het licht doorheen komt en op je eigen pupil wordt gebracht. Het is belangrijk dat er voldoende licht door de kijker valt zodat je ook in het donker over grote afstand je onderwerpen ziet. Beeldversterkende- en infraroodkijkers zijn ook geschikt voor het nachtkijken. Deze kijkers bevatten hulpmiddelen als infrarood ledlicht om 's nachts beter te zien.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen