The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giovanni

Wat is het verschil tussen augmented-, mixed- en virtual reality?

Virtual reality, augmented reality en mixed reality lijken allemaal hetzelfde te duiden als je de termen voor het eerst voorbij hoort komen. Alle 3 de vormen proberen je iets te laten zien wat er eigenlijk niet is. In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen tussen VR, AR en MR precies zijn en welke vorm je waarvoor gebruikt.

Vergelijking tussen Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality

Virtual Reality Augmented Reality Mixed Reality
Compleet in een virtuele omgeving. Ja Nee Nee
Extra informatie en updates die in de lucht zweven. Nee Ja Nee
Computer graphics en de echte wereld werken samen. Nee Nee Ja
Beweegt mee met je gezichtsveld. Ja Ja Nee
Interactie met de echte wereld. Nee Ja Ja
Grafisch zo realistisch mogelijk. Ja Nee Ja

Wat zijn de verschillen?

Terwijl je met virtual reality volledig wordt ondergedompeld in een virtuele 3D wereld, geeft augmented reality meer een toevoeging aan de echte fysieke wereld om je heen. Mixed reality probeert dit samen te brengen door realistische 3D beelden in de echte wereld te plaatsen waardoor het lijkt als het gewoon thuis hoort. Zo verschillen VR, AR en MR van elkaar in gebruik maar ook vooral in beleving.

Virtual-, augmented- en mixed reality

Virtual reality

Virtual Reality

Een VR bril plaatst een beeldscherm voor je ogen zodat je alleen een virtuele 3D wereld ziet. Een goede virtual reality game of beleving probeert je ervan te overtuigen dat je er met je hele lichaam écht bent. Ook wordt het toegepast door verschillende bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een kijkje nemen in je nieuwbouw woning voordat deze er staat. Of misschien heb je altijd al eens de Great Barrier Reef willen zien.

Augmented reality

Augmented Reality

Een augmented reality bril plaatst in de meeste gevallen een doorzichtig stukje glas voor je ogen. Zo zie je bijvoorbeeld een update van het weer verschijnen zonder dat het je gezichtsveld verhindert. Of denk aan de temperatuur of een snelheidsmeter die voor je uit zweeft wanneer je op de fiets zit. Een van de bekendste AR brillen is de Google Glass, waarvan de ontwikkeling momenteel op een lager pitje staat.

Mixed reality

Mixed Reality

Met een mixed reality bril komen de mogelijkheden van virtual reality en augmented reality een beetje bij elkaar. Realistische 3D beelden verschijnen in de echte wereld. Zo speel je een spelletje waarbij vijandige robots door de muren heen je huiskamer binnenvallen. Of plaats je een virtuele TV op de muur die er altijd zal hangen wanneer jij er naar kijkt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen