The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over verticuteren

Onderhoud je gazon om er optimaal van te kunnen genieten. Als je buiten maaien weinig onderhoud pleegt, kan het zijn dat er kale, bruine plekken in je gazon ontstaan. Door op de juiste momenten te verticuteren, blijft je gazon in topconditie. Hier leggen we je uit hoe en wanneer gras verticuteren en je gazon beluchten het beste resultaat oplevert.

1. Wat is verticuteren?

Verticuteren

Van nature ontstaat er een dunne viltlaag op je gazon die het gras beschermt tegen vochtverlies en hitte. Wordt deze laag echter dikker dan een centimeter, dan begint deze het gazon te verstikken en verzuren. Hierdoor ontstaan bruine vlekken en mosvorming. Met een verticuteermachine verwijder je mos en vilt en je snijdt wortels door. Zo ga je nieuwe mosvorming tegen. Het is daarbij ook belangrijk om je gazon te beluchten, zodat vocht, lucht en voedingsstoffen weer in de bodem doordringen.

2. Wanneer verticuteren?

Wanneer verticuteren

Gras verticuteren doe je 1 tot 2 keer per jaar. De eerste keer verticuteren doe je in het voorjaar rond eind april of begin mei. De nachtvorst is dan gestopt en dat is belangrijk voor het herstellen van de bodem. Je kiest bij voorkeur een licht vochtige dag, want dit is gunstig voor het herstel van de bodem. Als je gazon er na de zomer niet best meer uitziet, verticuteer je nogmaals. Doe dit dan nog voor de eerste nachtvorst.

3. Hoe verticuteren?

Hoe verticuteren

Om het herstel van je gazon te stimuleren, verticuteer je het best als het gras een beetje vochtig is. Maai allereerst het gras, zodat de verticuteermachine makkelijker in de bodem komt. Verticuteer vervolgens zowel in de lengte als in de breedte. Je pakt zo elk deel van je grasmat aan. De messen verwijderen hierbij het mos en vilt. Het beluchten doe je met de messenwals. Deze prikt gaatjes in de bodem, zodat vocht, lucht en voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen.

4. Bijzaaien, bemesten en kalken

Tuinafval

Wanneer je verticuteert, kunnen er kale plekken ontstaan Dit is echter een kwestie van graszaad bijzaaien en bemesten om de mat weer in topconditie te krijgen. Ook het kalken van je gazon kan tot de mogelijkheden behoren. Dit doe je wanneer de bodem te zuur is. Een minder zure bodem is overigens ook te bereiken door de plek meer zonlicht te geven of, in het geval van een te vochtige grond, een drainage aan te leggen.

5. De beste verticuteermachine voor jou

Heb je een klein gazon tot zo'n 200 m², dan is een elektrische verticuteerder met een maaibreedte tot en met 37 centimeter goed voor je. Is je gazon groter, dan is een draadloze en krachttigere machine met grote werkbreedte wat je zoekt. Er zijn tevens verticuteermachines met een opvangbak die ervoor zorgt dat je alle mos en vervilting netjes bij elkaar verzamelt, zodat je dit niet naderhand nog bij elkaar hoeft te harken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen