Wat is de Apple M1 chip?
Apple's eigen processor
Apple maakt al jaren zelf processors. Denk bijvoorbeeld aan de A14 Bionic chip die jouw Apple iPhone aanstuurt. Op WWDC 2020 gaf Apple aan dat in de toekomst ook alle Apple Mac modellen uitgerust worden met zo'n zelfgemaakte chip. De overgang naar zogeheten Apple Silicon chips is nu in gang gezet met de Apple M1 chip. Omdat Apple de ontwikkeling van deze chips zelf in handen heeft, is hij op maat gemaakt voor Apple macOS. Hierdoor werkt de chip gemakkelijker samen met de software.
Alles in één
De Apple M1 chip is een System on a Chip (SoC). Dat betekent dat één chip alle berekeningen uitvoert. Enkel een processor is niet voldoende om een computer of laptop aan te sturen. De Intel processor in eerdere modellen werkte daarom samen met andere componenten, zoals het werkgeheugen. De M1 chip bevat al die belangrijke componenten op één chip. Dit zorgt ervoor dat alles goed samenwerkt, wat de snelheid van het geheel ten goede komt.
Sneller
Volgens Apple heeft de M1 chip 3,5 keer snellere CPU prestaties dan de Intel Core i7 processor van Apple MacBook Air. Om die snelheid te bereiken heeft hij 8 processorkernen. Hoe snel dat dan gaat? In benchmark testen verslaat de chip alle eerdere MacBook modellen. Zelfs de snelste Apple MacBook Pro 16" moest het afleggen tegen de M1. Hierdoor is hij opgewassen tegen zware programma's als Final Cut Pro.
Energiezuiniger
Vaak geldt dat een krachtigere processor ook meer energie gebruikt. Toch is de Apple M1 chip energiezuiniger. Hij is namelijk ontworpen om maximale snelheid te leveren, voor zo weinig mogelijk energie. Hiervoor heeft Apple hem uitgerust met 8 processorkernen. 4 daarvan zijn gemaakt voor optimale prestaties en de andere 4 zijn zo efficiënt mogelijk. De M1 chip schakelt slim tussen al die kernen. Apple MacBook modellen met M1 chip gaan daardoor ruim 15 uur mee.
Naadloze samenwerking van software en hardware
De Apple M1 chip en Apple macOS zijn zo gemaakt dat ze goed met elkaar samenwerken. Hierdoor verloopt de communicatie tussen hardware en software soepeler. Als gebruiker merk je dat taken daardoor sneller verlopen en je werkt zonder haperingen. Maar de chip ondersteunt ook de hardware. De M1 chip heeft net als jouw iPhone een Neural Engine die geavanceerde functies ondersteunt. Zo verwerkt hij tijdens het FaceTimen automatisch het beeld, zodat jij beter te zien bent.