The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Steven

Wat kan je met een NAS voor thuis?

Een NAS is een enorm veelzijdig apparaat. In eerste instantie bewaar je bestanden en maak je backups met een NAS, maar je maakt ook fotoalbums, streamt films en sluit er IP-camera's op aan. Doordat Synology, QNAP, WD en Asustor elk honderden verschillende applicaties hebben, kun je van alles met een NAS. Wij lichten enkele veelgebruikte NAS functies uit.

Bestanden opslaan

Seagate harde schijf in een Synology NAS voor thuis

Op elke NAS bewaar je bestanden, mits er een harde schijf in zit. De NAS zet deze schijf om in een draadloze opslag, waarna je ze via je netwerk benadert. Zo maak je een persoonlijke cloud en deel je gemakkelijk bestanden met iedereen in je huis. Plaats 2 of meer harde schijven in de NAS om een RAID-opstelling te creëren. Hiermee bewaar je jouw gegevens dubbel of verdeel je ze over meerdere schijven. Dit verkleint de kans dat je bestanden kwijtraakt.

Automatisch backups maken

Back-ups maken NAS automatisch

Vervolgens maak je eenvoudig backups van de bestanden die op je schijven staan. Dit doe je handmatig, maar ook automatisch. Stel bijvoorbeeld in dat je NAS elke week een automatische backup maakt. Deze backup bewaar je vervolgens online in de cloud of offline op een externe harde schijf. Zo weet je zeker dat je bestanden bewaard blijven, zelfs wanneer je harde schijven de geest geven.

Foto- en video-albums maken

Foto album op je smartphone met NAS

Met een foto/video album zoals Synology Moments, QNAP Photo Station of Asustor Photo Gallery bewaar je al je vakantiefoto's en filmpjes op één plek. Hiermee maak je eenvoudig mapjes om je beelden gestructureerd te bewaren. Sommige applicaties doen dit zelfs automatisch op basis van gezichtsherkenning en kleurovereenkomsten. Erg handig voor een fotograaf of iemand die teveel foto's maakt. Je bekijkt de foto's niet alleen op je computer, maar ook op je smartphone of tablet.

Automatisch downloaden

Downloaden vanaf je NAS zonder pc

Een NAS wordt vaak gebruikt voor het downloaden van bestanden. Dit is handig wanneer je een reeks grote bestanden wilt downloaden, maar niet steeds je computer aan wilt houden. Installeer een download-applicatie op je NAS, sluit je pc af en laat de NAS het werk doen. Sommige NAS-apparaten downloaden zelfs automatisch. Zo kies je bijvoorbeeld een film die je leuk vindt op je smartphone, waarna de NAS hem binnenhaalt. Met wat creativiteit kan heel veel automatisch.

Mediastreaming

Mediastreaming met je NAS naar je smart tv

Het opslaan en downloaden van films, foto's en muziek is leuk, maar je hebt er weinig aan als je het niet kunt streamen. Je kunt een NAS via hdmi met je televisie verbinden, maar tegenwoordig zijn er veel eenvoudigere opties zoals DLNA of Plex. Hiermee stream je films, series en muziek draadloos naar je beeldscherm. Wil je dit doen met bestanden in hoge kwaliteit, zoals 4K filmbestanden of FLAC audiobestanden? Zorg dan dat je NAS een krachtige processor heeft.

Surveillance station

bewakingsbeelden opslaan en streamen via je NAS

Een NAS is ook zeer geschikt om videobeelden van je IP camera's op te bewaren. Hiermee voorzie je jouw huis eenvoudig van videobewaking. Installeer de Surveillance Station applicatie en bekijk je bewakingsbeelden live in de app. Het voordeel tegenover een geheugenkaartje is dat wanneer je IP camera gestolen wordt, je videobeelden bewaard blijven. Daarnaast zitten harde schijven minder snel vol dan een geheugenkaart.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen