The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laszlo

Wat is een snijplotter?

Een snijplotter is een machine die verschillende vormen en creaties uit materialen snijdt. Dit maakt het snijwerk voor jou gemakkelijker en sneller. De bekendste modellen voor hobbyisten zijn van het merk Cricut. Wij vertellen je in dit artikel meer over de functies en mogelijkheden van de snijplotters.

Een snijplotter voor elke hobbyist

Cricut snijplotters

Een snijplotter vergroot de creatieve mogelijkheden van hobbyisten. Je snijdt met precisie alle ontwerpen uit, wat met de hand niet altijd lukt. De snijplotters ondersteunen tientallen soorten materialen. Het verschilt per model welke materialen en toepassingen je gebruikt. Er zijn op dit moment 3 types snijplotters:

  1. Cricut Joy: vooral geschikt voor het maken van kaarten en stickers. Hij is als enige snijplotter draagbaar door zijn compacte formaat.
  2. Cricut Explore Air 2: hiermee schrijf, snij en vouw je materialen. Dit model ondersteunt ongeveer 100 materialen.
  3. Cricut Maker: dit is het meest uitgebreide model. Hij ondersteunt ruim 300 materialen en heeft meer dan 11 toepassingen.

Van het idee tot de uitwerking

Snijplotter proces

Met de snijplotters maak je de gaafste creaties. Van gepersonaliseerde T-shirts tot kaarten en labels voor je bidon. Sluit de snijplotter aan op je pc of geef draadloos opdrachten via je smartphone en start met plotten. Volg de volgende 3 stappen en je hebt in een handomdraai jouw idee in je handen:

  1. Download het programma Design Space en ontwerp zelf je creatie of download een van de duizenden kant-en-klare designs.
  2. Kies het geschikte materiaal, leg het op de snijmat in de snijplotter en start het snijproces.
  3. Je uitgesneden ontwerp is klaar. Maak hem nu verder af. Het verschilt per materiaalsoort wat je vervolgstappen zijn.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Snijplotter mogelijkheden

Je snijdt niet alleen met een snijplotter. Afhankelijk van het model teken, schrijf, vouw en graveer je hier ook mee. Personaliseer je beker met een zelfontworpen sticker of maak een mooie wenskaart voor de verjaardag van je beste vriendin. De eindeloze mogelijkheden geven nog meer motivatie en inspiratie voor je volgende projecten. Bij de snijplotters van Cricut krijg je ook toegang tot een databank. Hier vind je duizenden gratis en betaalde ontwerpen waarmee je direct begint.

5 soorten benodigdheden voor de snijplotters

Snijplotter materialen

Materialen

De 3 verschillende snijplotters ondersteunen verschillende materialen. Let er goed op welke materialen geschikt zijn voor jouw model. Er zijn standaard materialen zoals knutselpapier, vinyl en labels, maar er zijn ook bijzondere materialen. Met de iron-on vellen breng je jouw creatie op kleding aan. Je hebt hier wel een hittepers voor nodig. Een ander bijzonder materiaal is transfer tape. Deze tape is nodig om je uitgesneden ontwerp op bijvoorbeeld een mok of bidon te plakken.

Snijplotter gereedschappen

Gereedschappen

Met een snijplotter snijd je je creaties uit, maar dan ben je er nog niet. Er zijn extra gereedschappen nodig om je projecten af te ronden. Denk aan handmatige gereedschappen zoals een spatel en schraper om bijvoorbeeld oneffenheden weg te halen. Cricut verkoopt ook verschillende hittepersen waarmee je al jouw kledingstukken personaliseert. Je hebt een grote en een mini hittepers, zodat je op diverse oppervlakken werkt.

Snijplotter matten

Matten

Er zijn verschillende matten. Voor de Cricut Joy is er een speciale kaartenmat waar je kaarten op snijdt. Voor de Maker en Explore zijn er 3 snijmatten. Deze matten zijn voor verschillende materialen geschikt en hebben daardoor alle 3 een andere stevigheid. Alle snijmatten hebben een plaklaag. Zo blijft het materiaal goed op zijn plek zitten tijdens het snijden. Voor de EasyPress 2 en EasyPress Mini is er een speciale mat die de warmte tijdens het strijken goed verdeelt. Zo blijft het ontwerp goed op jouw kledingstukken zitten.

Snijplotter draagtas

Draagtas

De Cricut Joy snijplotter is het enige model dat draagbaar is. Hij is compact en weegt niet veel vergeleken met de andere 2 snijplotters. Cricut heeft een draagtas ontworpen om de Joy goed te beschermen tijdens het vervoeren. Deze tas heeft dezelfde kleuren als de plotter. Aan de binnenkant zit een hoofdvak voor de machine. Daarnaast is er een extra vak voor de oplader en eventuele accessoires.

Snijplotter pennen

Pennen

De snijplotter heeft een opzetstuk waar je de mesjes in klikt. In hetzelfde opzetstuk plaats je pennen om op materialen te tekenen of te schrijven. Zo maak je een kaart nog persoonlijker. Je kiest het lettertype of je uploadt een ontwerp en de snijplotter maakt je creatie af.

Conclusie

Met een snijplotter schaf je niet alleen een snijmachine voor papier aan, want de mogelijkheden zijn ontelbaar. Naast het snijden verschilt het per model welke toepassingen en materialen hij ondersteunt. Elke snijplotter heeft zijn voor- en nadelen, dus bedenk van tevoren goed wat je graag met een snijplotter maakt. Gebruik de extra benodigdheden voor nog meer creatieve opties, zoals het personaliseren van kledingstukken en schrijven.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.730 beoordelingen