The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Advies over 3D-printers

Je denkt erover een 3D-printer te kopen, maar weet nog niet precies welke 3D-printer voor jou geschikt is? Dan ben je hier op de juiste plek. Met het benoemen van 7 onderdelen wordt het kiezen van de juiste 3D-printer een fluitje van een cent.

1. Kant en klaar

3D-printers zijn grofweg in te delen in 2 categorieën:

  • Zelfbouw printers
  • Kant en klare 3D-printers

Kant en klare 3D-printers hebben een aantal voordelen:

  • Direct aan de slag met printen
  • Vereist geen handigheid of tijd
  • De printer ziet er af uit
  • Minder onderhoud

2. Wil je zelf ontwerpen maken of downloaden?

3d printen

Met een 3D-printer kun je niet iedere afbeelding printen. Hiervoor heb je een speciaal '3D' bestand nodig, meestal een .stl (stereolithografie) bestand. Fabrikanten leveren vaak hun eigen software met de printer. Deze software kan gericht zijn om het printen zo eenvoudig mogelijk te maken of om de gebruiker maximale controle over het ontwerpen en printen te geven. Je kunt ook gebruik maken van een 3D-scanner om ontwerpen te maken.

3. Wat wil je printen in 3D?

Afhankelijk van het gekozen materiaal, het aantal printkoppen, de printresolutie en het printformaat kun je verschillende voorwerpen printen. De meeste 3D-printers kunnen met verschillende printmaterialen overweg. Deze materialen kunnen verschillende eigenschappen hebben zoals: oplosbaar in water (PVA), flexibel (nylon), zeer sterk (ABS).

Printkoppen

Het aantal printkoppen (extruders) bepaalt hoeveel verschillende kleuren of materialen je tegelijk kunt printen. Hoe meer printkoppen, hoe groter de mogelijkheden. Het tegelijkertijd kunnen printen van verschillende materialen heeft als extra voordeel dat je complexe objecten kunt printen: zo kun je bijvoorbeeld een deel van je ontwerp in ABS printen en een deel in PVA, zodat een gedeelte van het object oplost in water. Dit heeft als voordeel dat je het materiaal dat de print ondersteunt, kunt laten 'verdwijnen'.

Aantal printkoppen

1 printkop

Met een 3D-printer met 1 printkop maak je objecten in 1 kleur en van 1 type filament. Dit type printers is geschikt om relatief simpele objecten te maken waarbij het geen probleem is dat je slechts 1 kleur kunt gebruiken.

2 printkoppen

Met een 3D-printer met 2 printkoppen maak je complexere objecten, doordat je 2 kleuren filament en zelfs 2 verschillende soorten filamenten door elkaar heen kunt printen.

Printresolutie

3d printer resolutie

3D-printers hebben verschillende printresoluties. Met een 3D-printer met een printresolutie van 200 micron of lager, kun je met een minimale nauwkeurigheid van 0,2 millimeter printen. Hoe gedetailleerder het te printen object moet zijn, hoe hoger de printresolutie moet zijn. Ter vergelijking: een mensenhaar heeft een gemiddelde dikte van 150 micron.

Printformaat

Iedere 3D-printer heeft een ander maximaal afdrukformaat. Sommige fabrikanten hebben een XL printer in hun assortiment waarmee je grotere objecten kunt printen. Deze zijn doorgaans duurder dan de printers met een kleiner printvolume. Wil je de 3D-printer gaan gebruiken voor het creëren van kleine modellen, of wil je ook grotere voorwerpen kunnen printen? Let hierbij op de maximale printgrootte van de 3D-printer.

4. Hoe wil je de 3D-printer aansluiten en gebruiken?

3d printer gebruiken

De meeste 3D printers dien je via usb aan te sluiten op een pc of laptop om te kunnen printen. Sommige 3D-printers kun je echter ook via een smartphone en tablet bedienen. Deze 3D-printers met wifi kun je overal in je huis plaatsen, en zijn makkelijk te delen met andere gebruikers. Handig dus wanneer je de printer met meerdere personen wil gebruiken.

5. Snelheid

Wanneer je de 3D-printer met meerdere mensen wil delen, of wanneer je gewoon veel prints wil maken, dan is het verstandig te kijken wat de snelheid (extrudeersnelheid) van de printer is. Het printen van een ontwerp duurt al snel enkele uren. Daarnaast geldt: hoe hoger de resolutie, hoe meer tijd de printer doorgaans nodig heeft voor de prints. Sommige 3D-printers zijn speciaal ontworpen om het printproces te versnellen.

6. Waar moet je nog meer op letten?

De meeste 3D-printers werken via Fused Filament Fabrication. Het nadeel van deze techniek is dat materiaal uitzet wanneer het afkoelt, waardoor er onnauwkeurigheden, of zelfs printfouten kunnen ontstaan. Dit probleem is op twee manieren op te lossen.

  • Een 3D-printer met een gesloten behuizing houdt de temperatuur om de print stabiel, zodat de ontwerpen gelijkmatig afkoelen. Dit helpt printfouten te voorkomen.

  • Een andere manier om de temperatuur van de print zo stabiel mogelijk te houden, is met behulp van een verwarmd printbed. Een verwarmd printbed zorgt dat de print niet te snel afkoelt. Tegenwoordig beschikken de meeste 3D-printers over zo'n verwarmd printbed.

Universeel of cartridge-systeem

3d printer filament

Sommige fabrikanten gebruiken zelf ontworpen filament systemen. Deze zijn te vergelijken met inktcartridges van 'normale' printers, en verzekeren een constante kwaliteit. Je bent dan wel gebonden aan filamenten van de fabrikant. Deze 'cartridges' zijn vaak relatief prijzig. Andere 3D-printers werken met 'universele' rollen filament. Dit betekent dat je eenvoudig filament kunt kopen van andere partijen. De kwaliteit van het filament kan echter verschillend zijn, waardoor er mogelijk printfouten optreden. Het voordeel is wel dat je meer keuze hebt, waardoor je vaak goedkoper uit bent.

7. Hoe werkt een 3D-printer?

Hoe werkt een 3D-printer nou precies en hoe ziet een 3D-print er uiteindelijk uit? Hoe moeilijk is het aansturen van de printer en kan ik snel aan de slag? Wij geven je antwoorden op deze en andere vragen in een review van onze productspecialist.

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over 3D-printers? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Tim
Artikel van:
Tim 3D-printerspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.197 beoordelingen