The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Wat is VPN op mijn router?

Bij het kiezen van een router kom je de term VPN regelmatig tegen. Deze afkorting staat voor 'Virtueel Privénetwerk'. Kortweg betekent dit dat je een beveiligde verbinding tussen 2 netwerken opzet. In dit artikel leg ik je uit wat vpn is en wat je precies met VPN kunt doen.

Wat is VPN?

Beveiligde laptop

Een Virtual Private Network is een goed beveiligde verbinding tussen 2 computernetwerken. Zo maak je bijvoorbeeld verbinding met je thuisnetwerk vanaf je werk of vakantieadres. Daardoor krijg je ook op andere plekken toegang tot de bestanden op je netwerkschijf. Dankzij de beveiliging ga je bovendien veilig online op openbare netwerken. Doordat al het internetverkeer versleuteld wordt, weet je zeker dat niemand je berichten meeleest. Zo internetbankier je ook veilig op een buitenlands vliegveld. Je gebruikt hiervoor een router met VPN Client.

Wat kan ik met een VPN Server?

Video kijken met VPN

Maak overal verbinding met je thuisnetwerk dankzij een VPN Server op je router. Zo bewaar je vakantiefoto's direct op je eigen netwerkschijf. Zelfs als je verbonden bent met het wifi-netwerk van je hotel. Je zet de verbinding op met behulp van een app op je smartphone of laptop. Zo stream je ook video's vanaf je eigen thuisnetwerk. Of laat de tv-app van je provider denken dat je thuis bent. Zo weet je zeker dat je die belangrijke voetbalwedstrijd niet mist.

Wat kan ik met een VPN Client?

Veilig werken met VPN

Een VPN Client op je router zet een veilige verbinding op met een ander netwerk. Zet op die manier bijvoorbeeld een privéverbinding op met je bedrijfsnetwerk. Ook is het mogelijk om je router te verbinden met een VPN-dienst als GooseVPN of NordVPN. De router zet de veilige verbinding op en verdeelt deze over al je apparaten. Zo hoef je niet op ieder apparaat apart verbinding te maken met je VPN. Je internet is dus altijd extra beveiligd.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen