The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat betekenen de afkortingen op een Canon lens?

In de naam van de lenzen van Canon vind je vaak verschillende afkortingen. Hieronder vind je op alfabetische volgorde gerangschikt de termen die voor jou belangrijk zijn. Daarachter lees je wat deze termen betekenen.

CN-E

Met de afkorting CN-E geeft Canon aan dat de lens ideaal is voor filmmakers. CN staat voor cinema en de meeste lenzen gebruik je ook op je Canon EF spiegelreflexcamera. Let op, de Canon CN-E PL (positive lock) lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor professioneel gebruik. Deze zijn niet geschikt voor de EF-vatting van Canon.

DO

Diffractive Optics zijn glaselementen met kleine groeven die de richting van het licht wijzigen en de lens lichtsterker maken. Zo breekt het licht beter, waardoor de sensor meer licht kan gebruiken.

DS

DS staat voor Defocus Smoothing. Dit houdt in dat de lenzen met DS in de naam een speciale coating hebben die ervoor zorgt dat de achtergrondonscherpte nog mooier en zachter is. Je zit dit bijvoorbeeld aan de lichtcirkels. Canon heeft deze coating in 2020 geïntroduceerd.

ED/UD

Extra/Ultra Low Dispersion is optisch materiaal dat is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan en een betere beeldkwaliteit te leveren. Chromatische aberratie laat zich op foto's als paarse randjes rond details met veel contrast zien.

EF

EF is de vatting voor Cnon spiegelreflexcamera's en betekent Enhanced Focus. Een EF lens past zowel op camera met een full frame als APS-C sensor. Je herkent de EF vatting aan het rode bolletje op de lens en je camera.

EF-M

De afkorting EF-M betekent Enhanced Focus - Mirrorless. Dit is de vatting voor systeemcamera's met een APS-C sensor. De EF-M vatting is gemarkeerd met een wit bolletje. Lenzen met een EF-M vatting zijn niet geschikt voor Canon spiegelreflexcamera's met een EF of EF-S vatting.

EF-S

EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.

IF

IF is Inner Focus. Bij deze lenzen beweegt alleen de binnenste lensgroep bij het focussen, zodat de fysieke lengte van de lens niet verandert. Dit is handig als je een lensfilter op je lens wilt bevestigen.

II

Het teken II is het Romeinse cijfer voor 2 en geeft aan dat de lens een nieuwere versie is van een bestaande Canon lens. Canon heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd op het eerste model.

IS

IS staat voor Image Stabilizer en betekent beeldstabilisatie. Dit systeem compenseert trillingen die bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken. Op die manier fotografeer je probleemloos uit de hand.

L

Deze letter vind je op de lenzen van Canon met de hoogst mogelijke kwaliteit. L staat dan ook voor 'luxe'. De L-lenzen zijn geoptimaliseerd om te presteren in extreme omstandigheden. Bijna alle lenzen van de L-serie zijn wit en hebben een weerbestendig ontwerp.

MP-E

De afkorting MP-E vind je op sommige Macro lenzen van Canon. MP betekent Macro Photo en lenzen met de MP-E vatting zijn geschikt voor camera's met een EF vatting. Met MP-E lenzen stel je alleen handmatig scherp, daarom heeft Canon een andere benaming aan deze lenzen gegeven.

Nano USM

Dit is een combinatie van de USM en STM scherpstelmotoren. Met deze technologie stellen lenzen nog stiller scherp. Dat is vooral handig als je regelmatig video's opneemt. Zo hoor je geen storende geluiden in je video's.

RF

De full frame systeemcamera's van Canon hebben een nieuwe vatting, de RF vatting. RF staat voor Re-imagined Focus. Deze zijn dus niet geschikt voor Canon EOS M systeemcamera's.

STM

STM betekent dat de lens een stille scherpstelmotor heeft. Deze scherpstelmotor heet ook wel Stepping Motor of stappenmotor. De scherpstelmotor draait met kleine, precieze stappen naar de juiste stand, waardoor je hem niet hoort. Dit is handig voor filmen.

Super ED

Super ED is de afkorting voor Extra Low Dispersion. Dit is een verbeterde versie van de ED/UD lenselementen van Canon. Hiermee heb je nog minder last van chromatische aberraties, die zichtbaar zijn als paarse randjes bij details met veel contrast. Super ED lenselementen zitten vaak in de L-serie lenzen.

TS-E

TS-E staat voor Tilt Shift Electro en is de benaming voor Tilt Shift lenzen. Met TS-E lenzen maak je kantel- en hoekbewegingen, waardoor het beeld omhoog of omlaag wordt verschoven om het juiste perspectief te krijgen. Deze lenzen zijn geschikt voor Canon EF-vattingen. Je stelt alleen handmatig scherp, daarom heeft Canon hier een andere afkorting voor gebruikt.

USM

De Ultra Sonic Motor zorgt ervoor dat lenzen zo snel en geruisloos mogelijk automatisch scherpstellen. Hiervoor worden ultrasone geluidsgolven gebruikt. Deze geluidsgolven maken een heel zacht geluid en zijn dus niet volledig stil.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen