The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat betekenen de afkortingen op een Canon lens?

In de naam van de lenzen van Canon vind je vaak verschillende afkortingen. Hieronder vind je op alfabetische volgorde gerangschikt de termen die voor jou belangrijk zijn. Daarachter lees je wat deze termen betekenen.

Afkortingen A t/m I

Afkortingen Canon lens

DO = Diffractive Optics. Dit zijn glaselementen met kleine groeven die de richting van het licht wijzigen. Zo wordt het licht beter gebroken waardoor er meer licht gebruikt kan worden door de beeldsensor.

ED/UD = Extra/Ultra Low Dispersion. Low Disperion is optisch materiaal dat is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan en een betere beeldkwaliteit te leveren. Chromatische aberratie laat zich op foto's als paarse randjes rond details met veel contrast zien.

EF/EF-S = Electro Focus. Dit is een benaming voor de vatting van Canon camera's. Een EF-lens past zowel op camera met een Full Frame als APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting en passen alleen op APS-C formaat sensoren.

IF = Inner Focus. Bij deze lenzen beweegt alleen de binnenste lensgroep bij het focussen, zodat de fysieke lengte van de lens niet verandert.

Afkortingen I t/m Z

Afkortingen Canon lens

IS = Image Stabilizer. Image Stabilizer betekent beeldstabilisatie. Dit systeem compenseert trillingen die bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken.

L = Luxury. Deze letter vind je op de lenzen van Canon met de hoogst mogelijke kwaliteit. L staat dan ook voor 'luxe'.

TS-E = Tilt Shift Electro. De benaming van Canon voor tilt shift lenzen. Met TS-E lenzen zijn kantel- en hoekbewegingen te maken waardoor het beeld omhoog of omlaag wordt verschoven om het juiste perspectief te krijgen.

USM = Ultra Sonic Motor. De Ultra Sonic Motor zorgt ervoor dat lenzen zo snel en geruisloos mogelijk automatisch scherpstellen. Hiervoor worden ultrasone geluidsgolven gebruikt.

Sanne
Artikel van:
Sanne Cameraspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 12.845 beoordelingen