Geschreven door Sanne

Lenzen: waar moet ik op letten?

Het fotograferen van verschillende soorten voorwerpen en scenario's betekent gelukkig niet dat je telkens een nieuwe camera hoeft te kopen. Er is voor alles wat je wilt fotograferen namelijk een geschikt objectief. In dit artikel lichten we verschillende soorten fotografie uit, en leggen wij uit welk objectief daar volgens ons het beste bij past.

Welk type lens heb ik nodig?

Type lenzen

Het fotograferen van verschillende soorten voorwerpen en scenario's betekent gelukkig niet dat je telkens een nieuwe camera hoeft te kopen. Er is voor alles wat je wilt fotograferen namelijk een geschikte lens. Lees het advies van onze specialisten welk type lens je in welke situatie kunt gebruiken.

Zoom of geen zoom?

Een zoomlens heeft als voordeel dat je er handmatig mee kan zoomen. Zo haal je een voorwerp dichterbij zonder zelf te hoeven bewegen en kun je voorwerpen fotograferen die ver weg óf dichtbij zijn. Maar omdat er verschillende losse onderdelen in een flexibele zoomlens zitten, kan er kwaliteit verloren gaan.

Kies voor een zoomlens met een variabel brandpunt wanneer je een beginnend fotograaf bent, graag verschillende onderwerpen fotografeert en aan 1 lens voldoende denkt te hebben.

Kies voor een primelens met een vast brandpunt en dus geen zoom wanneer je gespecialiseerd bent in een specifieke soort fotografie zoals portretfotografie, geen kwaliteit verloren wilt laten gaan en graag een lichte lens bij je draagt.

Welke brandpuntafstand?

Brandpuntafstand

Je wilt een nieuwe lens kopen voor je camera, maar je weet nog niet welke brandpuntsafstanden voor jou het meest interessant zijn. Wat is het verschil tussen de verschillende getallen op de lenzen? En voor welke typen fotografie zijn ze geschikt? Zo heb je altijd de juiste lens bij je als je gaat fotograferen.

Ik wil portretten fotograferen

Portretten fotograferen

Bij portretfotografie zet je iemand scherp op de foto. Portretobjectieven verschillen met andere objectieven omdat ze niet kunnen zoomen. Ze hebben dus een vast brandpunt. Ook hebben deze een groot diafragma voor licht in de sensor en veel detail. Let bij de aanschaf van een portretobjectief op de volgende punten:

 • Hoe kleiner het brandpunt is, hoe dichter je bij de persoon moet staan voor een scherpe foto.
 • Voor mooie portretfoto's neem je een objectief met een groot diafragma, bijvoorbeeld f/2.8.
 • Gebruik een objectief met beeldstabilisatie als je foto's zonder statief schiet.

Ik wil sport fotograferen

Sport fotograferen

Om een sportmoment op tijd, scherp en goed vast te leggen heb je een snelle lens nodig. Een lens met een groot brandpunt brengt je vanaf de zijlijn dichterbij de actie. Hiermee zoom je goed op het sportmoment in. Vaak worden er grote telelenzen gebruikt om geen moment te missen. Let bij de aanschaf van een objectief voor sportfotografie op de volgende punten:

 • Gebruik een brandpuntafstand van 70-200mm of hoger.
 • Kies voor een korte sluitertijd voor een diafragma van bijvoorbeeld f/2.8.
 • Een objectief met beeldstabilisatie maakt het makkelijker om een bewegend sportmoment scherp in beeld te krijgen wanneer je foto's zonder statief schiet.

Ik wil dieren fotograferen

Dieren fotograferen

Een hond die op het strand rent fotografeer je anders dan een slapende kat of een lieveheersbeestje op een blad. Zo gebruik je voor dieren die verder weg staan een lens met groot brandpunt. Voor insecten gebruik je een macrolens. Let bij de aanschaf van een objectief voor het fotograferen van dieren op de volgende punten:

 • Gebruik voor een dier dat ver weg staat een telelens met een brandpuntafstand tussen de 100 en 500mm.
 • Een insect leg je vast met een macrolens met een brandpunt tussen 60 en 105mm.
 • Voor een dier in actie gebruik je een lens met korte sluitertijd en beeldstabilisatie.

Ik wil landschappen fotograferen

Landschappen fotograferen

Bij landschapsfotografie probeer je veel in beeld te brengen. Gebruik hiervoor een objectief met een grote beeldhoek met een brandpunt tussen de 10 en 35mm. Maar, hoe kleiner het brandpunt, hoe groter de kans op bolvormige vervorming van je foto's. Wil je dit niet, gebruik dan een speciale tilt shift lens. Let bij de aanschaf van een objectief voor het fotograferen van landschappen op de volgende punten:

 • Een objectief met een klein brandpunt heeft een grote beeldhoek en krijgt meer in beeld.
 • Sluitertijd is vaak minder belangrijk bij landschappen. Neem de tijd voor je foto.
 • Een tilt shift lens voorkomt beeldvervorming bij kanteling van de camera.

Ik wil fotograferen met weinig licht

Fotograferen met weinig licht

Een scherpe foto maken in het donker, bijvoorbeeld buiten of tijdens een concert, kan lastig zijn. Er is weinig licht waar je camera gebruik van kan maken. Voor het beste resultaat gebruik je daarom een objectief met een zo groot mogelijk diafragma. Let bij de aanschaf van een objectief voor fotografie in het donker op de volgende punten:

 • Het brandpunt van het objectief hangt af van het soort foto dat je maakt. Bij concertfoto's sta je vaak op afstand en heb je een groter brandpuntafstand nodig.
 • Om alle beetjes licht te gebruiken voor je foto heb je een objectief nodig met een zo groot mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f/1.4 of f/2.0.

Ik wil allround fotograferen

Allround fotograferen

Een allround objectief gebruik je voor verschillende soorten fotografie, zoals portretfotografie en landschapsfotografie. Hiervoor gebruik je een objectief waarmee je kunt zoomen. Let bij de aanschaf van een allround objectief op de volgende punten:

 • Gebruik als beginnende fotograaf een objectief met variabel brandpuntafstand.
 • Een objectief met beeldstabilisatie zorgt voor scherpe foto's.

Ik wil fotograferen met een macrolens

Fotograferen met een macrolens

Een macrolens gebruik je voor het fotograferen van de kleinste voorwerpen of om andere voorwerpen groot in beeld brengen. Hiervoor wordt een objectief met een klein brandpuntafstand gebruikt en zit je dicht op het voorwerp dat je fotografeert. Let bij de aanschaf van een macrolens op de volgende punten:

 • De vergrotingsfactor van de lens geeft aan hoe groot een voorwerp in beeld komt. De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1.
 • Hoe dichter je bij een voorwerp staat, hoe minder ruimte de sensor heeft om licht op te vangen. Kies voor een groot diafragma.
 • Bij een kortere scherpstelafstand kun je dichterbij je onderwerp komen.

Ik wil fotograferen met een groothoeklens

Fotograferen met een groothoeklens

Een groothoeklens is perfect om grote voorwerpen als gebouwen of landschappen vast te leggen. Door de grote beeldhoek past er veel in beeld. Een grote beeldhoek betekent een klein brandpuntafstand. Het is belangrijk om een objectief te kopen dat compatibel is met de sensor in de camera. Let bij de aanschaf van een groothoeklens op de volgende punten:

 • Hoe kleiner de brandpuntafstand is, hoe groter de beeldhoek wordt.
 • Een groothoeklens kan beelden vervormd in beeld brengen. Een tilt shift lens voorkomt vervormingen.
 • Kijk goed of je camera bijvoorbeeld een APS C of full frame sensor heeft en kies daar een juist objectief bij.

Ik wil fotograferen met een telelens

Fotograferen met een telelens

Telelenzen gebruik je om voorwerpen die ver weg zijn te kunnen fotograferen. Een telelens heeft een groot brandpuntafstand en kan daardoor ver zoomen. Je gebruikt een telelens om bijvoorbeeld sport of dieren in de natuur de fotograferen. Let bij de aanschaf van een telelens op de volgende punten:

 • Gebruik een brandpuntafstand van 70-200mm of hoger.
 • Een objectief met een groot diafragma zorgt voor een korte sluitertijd. Handig voor snelle acties.
 • Een telelens kan groot en zwaar zijn. Gebruik in dat geval een statief voor stabiele foto's.

Ik wil fotograferen met een fisheyelens

Fotograferen met een fisheyelens

Met een fisheyelens creëer je vertekende, bolvormige foto's. Je kent deze beelden misschien wel van feestjes of videoclips van artiesten in de jaren 2000. Met een fisheyelens kan je experimenteren met je foto's en net even andere beelden maken dan gebruikelijk. Let bij de aanschaf van een fisheyelens op de volgende punten:

 • Fisheyelenzen hebben een heel kort brandpuntafstand en een hele grote beeldhoek.
 • Er bestaan lenzen met een vast brandpuntafstand (prime) en met een variabel brandpuntafstand (zoom).