The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Fatima

Welke lens heb ik nodig voor portretfotografie?

Je bent op zoek naar een geschikte lens voor portretfotografie. Wanneer je portretten wilt fotograferen, is het belangrijk dat de lens lichtsterk is en een klein diafragmagetal heeft. Deze combinatie zorgt voor een natuurlijke bokeh waardoor het lijkt alsof de persoon loskomt van de achtergrond. In dit artikel lees je wat een goede portretlens is voor jouw digitale camera.

Primelens

 Primelens

Een objectief met vast brandpunt is populair bij portretfotografen. Ze zijn lichtsterk en hebben over het algemeen een groot diafragma opening die zelfs tot f/1.2 kan gaan. Zo krijg je een mooie scherptediepte en bokeh effect. De klassieke portretlenzen van 50mm en 85mm zorgen voor een natuurlijk perspectief. Je kan ook kiezen voor een groothoeklens, zoals de 35mm. Dan zie je meer van de omgeving van je onderwerp, ideaal voor een journalistieke stijl.

Zoomlens

Zoomlens

Zoomlenzen zijn extreem veelzijdig. Zo maak je een grote variatie aan portretfoto's zonder dat je een lens hoeft te verwisselen. De 24-70mm allround lens is ideaal als je nog niet weet wat voor portretten je wilt schieten. Hij is makkelijk mee te nemen en je legt er dagelijkse portretten mee vast. De 70-200mm is een populaire telelens waarmee je ver van je onderwerp kunt staan en toch een mooie bokeh krijgt door de kleine scherptediepte.

Prime- of zoomlens voor portretten?

Primelens of zoomlens

De meeste portretfotografen geven de voorkeur aan de primelens. Een lens met een vast brandpuntsafstand is compact, snel, scherp en lichtsterk. Echter, een zoomlens is handig wanneer je ver van de persoon af staat en niet dichterbij kan komen, zoals bij evenementfotografie. Bedenk van tevoren altijd op welke locatie je gaat fotograferen. Een 35mm lens is niet geschikt voor een portretshoot van veraf. Een 70-200mm lens is niet geschikt voor een krappe studio. Kies veelzijdige lenzen die elkaar aanvullen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen