The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Advies over portretfotografie

Naar een goede portretfoto blijf je kijken. Het zijn foto's die spreken. Bij het maken van een goede portretfoto is het handig om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Allereerst is het handig om te bepalen wat voor soort portret je wilt maken. Daarnaast heb je een goede lens nodig die aan bepaalde eisen voldoet. In dit artikel helpen we je op weg.

Scherptediepte

Scherptediepte

Het belangrijkste effect dat je wilt creëren bij een portretfoto is dat de persoon scherp in beeld is en de achtergrond onscherp is. Dit effect schep je met een kleine scherptediepte. Door het grote verschil tussen de scherpe voorgrond en de onscherpe achtergrond komt de persoon los te staan. Om dit effect te bereiken heb je een objectief nodig met een groot diafragma. Denk hierbij aan een lens met bijvoorbeeld een f getal van 2.8.

Brandpuntafstand

Brandpuntafstand

Als je kijkt naar de brandpuntafstand dan zijn er veel lenzen die je kunt gebruiken voor portretfotografie. Het heeft vooral te maken met hoe ver je van de persoon af staat. Een lens met een vast brandpunt zoomt niet in. Je bepaalt dan zelf de afstand tussen jou en de persoon. Hoe kleiner de brandpuntafstand van je objectief, hoe dichter je op je onderwerp moet staan. Ga je voor een variabele brandpuntafstand, dan kun je in- en uitzoomen en zo bepalen wat voor foto je wilt maken.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie in je lens is geen overbodige luxe. Dit gaat bewegingsonscherpte door trillingen tegen. Het komt goed van pas wanneer je uit de hand fotografeert. Beeldstabilisatie komt nog meer van pas wanneer je fotografeert in omstandigheden met weinig licht. Denk hierbij aan portretfoto's die je op feesten maakt. Dan werk je met lange sluitertijden zodat er zo veel mogelijk licht door de lens op de sensor valt. Bij lange sluitertijden heb je meer kans op bewegingsonscherpte in je opnames.

Compositie

Compositie

Portretfotografie is een kwestie van veel experimenteren met compositie. Met een goed standpunt zorg je voor een opvallende foto. Een foto waarbij je onderwerp precies in het midden staat kan al snel saai worden. Zet je onderwerp eens links of rechts van het middelpunt. Kies voor een laag of hoog standpunt. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je mooi vindt.

Scherpstellen

Scherpstellen

Ogen zijn de spiegel van de ziel. Het is een geijkte uitdrukking, maar het is van toepassing op portretfotografie. Je wilt bij het maken van een portretfoto scherpstellen op het dichtstbijzijnde oog. Een gouden tip: bij een goede portretfoto kun je oogcontact maken met het onderwerp.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.835 beoordelingen