The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Tips voor het bepalen van je foto compositie

Compositie in de fotografie is erg essentiëel. Wanneer je om je heen kijkt, lijkt je gezichtsveld geen kader te hebben. Wat je niet ziet wordt pas zichtbaar wanneer je je nek draait. In de fotografie is dit anders. Je bent gebonden aan een strak, rechthoekig kader. Het is daarom belangrijk om je goed te bedenken wat er wel en niet in dit kader komt. Op deze manier kun je een compositie samenstellen. Om dit te bepalen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

Onderwerp

Onderwerp binnen kader

Je onderwerp is het belangrijkste wat in je beeldkader zichtbaar moet zijn. Vraag je daarom goed af wie of wat je onderwerp is. Een foto zonder duidelijk onderwerp is niet interessant en zal je aandacht niet lang vasthouden.

Plaatsing van je onderwerp

Plaatsing van je onderwerp

Veel beginnende fotografen plaatsen hun onderwerp in het midden van het beeldkader. Dit is eenvoudig en veilig. Je wordt alleen niet erg uitgedaagd wanneer je de foto bekijkt, waardoor je aandacht niet lang zal blijven hangen.

Om je foto's aantrekkelijker te maken gebruik je de gulden snede. Dit is een verdeling van lijnen waarbij je onderwerp zich op één van kruisende lijnen bevindt. Wanneer je je onderwerp daar plaatst, heeft de kijker de ruimte om de rest van het beeld af te gaan. Je foto laat zich als het ware lezen.

Voor- en achtergrond

Voor- en achtergrond

Wanneer je niet door de lens kijkt is je onderwerp eenvoudig te herkennen. Je hersenen geven hier de meeste aandacht aan, de rest van de omgeving is van ondergeschikt belang. In het strakke kader van je zoeker is het wel belangrijk om bewust een voor- en achtergrond te kiezen. Zorg dat deze niet meer aandacht opeisen dan je onderwerp. Doe dit door bijvoorbeeld een stap naar links of rechts te zetten zodat een boom niet direct achter je onderwerp staat.

Kijkrichting en kijkruimte

Kijkrichting

Ieder onderwerp, zowel personen, gebouwen als voorwerpen, heeft een kijkrichting. Meestal voel je intuïtief aan wat deze kijkrichting is. Laat aan de kant van de kijkrichting de meeste ruimte vrij. Als je onderwerp te dicht tegen de rand van het kader aankijkt, voelt dit hetzelfde als wanneer iemand je tijdens een gesprek niet aankijkt.

Horizon

Horizon niet in het midden

De plaatsing van de horizon is belangrijk voor de sfeer van de foto. Een horizon die exact in het midden ligt kan snel saai worden. Probeer eens om de horizon laag of juist heel hoog in beeld te nemen. Je zult zien dat dit je foto een compleet andere uitstraling geeft.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen