The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor de beginnende fotograaf

Als beginnende fotograaf voel je je behoorlijk in het diepe gegooid. Al die ingewikkelde camera's, instellingen en fotografieregels. Maar geen paniek. Ik heb een aantal handige tips voor je opgesteld die je gaan helpen. Voor je het weet heb je je camera helemaal onder de knie en maak je de meest prachtige plaatjes.

Tip 1: maak het jezelf niet te moeilijk

Instapcamera

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor de beginnende fotograaf: begin bij de basis. Schaf een instapcamera aan en probeer deze eerst onder de knie te krijgen. De toestellen bieden voldoende mogelijkheden waarmee jij de beginselen van de fotografie leert kennen. Neem de camera overal mee naartoe. Je leert het meeste door het gewoon te doen. Als je de camera door en door kent, stap je over naar een camera met meer functies.

Tip 2: oefen op een onderwerp dat je het leuk vindt

Leuk onderwerp

Er plezier in hebben geldt waarschijnlijk voor alle hobby's. Voor je een geoefende fotograaf bent, heb je ontzettend veel vlieguren gemaakt. Maak het daarom dus leuk voor jezelf. Probeer te ontdekken wat je het leukst vindt om te fotograferen. Misschien is dat je huisdier, familie of de omgeving waarin je woont. Door op 1 onderwerp te oefenen, word je hier vanzelf snel beter in. Zodra je hier voor je gevoel klaar mee bent, ga je door naar het volgende onderwerp.

Tip 3: leer de instellingen stap voor stap kennen

Instellingen leren kennen

Wil je graag de verschillende instellingen leren toepassen? Doe dit dan stap voor stap. Ontdek bijvoorbeeld eerst wat de verschillende ISO waarden met je foto doen. Als je de camera in de P stand zet, worden de andere instellingen automatisch aangepast. Kijk daarna wanneer je het beste een langere of kortere sluitertijd kunt gebruiken. Vervolgens experimenteer je met het diafragma. Het verschilt per merk in welke stand de camera de overige instellingen automatisch aanpast aan de sluitertijd en het diafragma.

Tip 4: onthoud de belangrijkste compositieregels

Compositieregels

Een mooie foto begint bij een goede compositie. Er zijn een aantal makkelijk te onthouden regels die je iedere keer kunt toepassen. De eerste is de regel van een derde. Plaats het onderwerp niet in het midden van de foto, maar op een derde van het beeld. Een tweede regel: creëer kijklijnen. Leid de aandacht via lijnen naar het onderwerp. En vergeet de diepte niet. Zorg voor een duidelijk voorgrond om de diepte te benadrukken. Doorkijkjes helpen hier goed bij.

Tip 5: oefenen, oefenen, oefenen

Veel oefenen

Je camera echt goed leren kennen is een kwestie van oefenen. Dit is ook de beste manier om je eigen stijl te ontwikkelen. Gaandeweg ontdek je welke instellingen het mooiste effect opleveren. Misschien houd je wel van donkere foto's en fotografeer je altijd met een snellere sluitertijd. Of ontdek je dat je het eigenlijk heel leuk vindt om portretten te maken en leer je tijdens het fotograferen welk diafragma het fijnst werkt. Neem dus vooral de tijd voor fotografie!© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen