The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor het maken van de beste portretfoto

Je wilt graag een mooie portretfoto maken van je partner, beste vriend(in) of oma. Maar je hebt geen idee hoe je dit het beste aanpakt. Met de juiste belichting, compositie en fotokleur, kom je al een heel eind. Hieronder vind je 5 tips voor het maken van de beste portretfoto.

Tip 1: maak gebruik van de portretstand

Portretstand

Heeft je camera een speciale portretstand? Gebruik deze stand bij het maken van de portretfoto. De portretstand is vaak te herkennen aan het icoon met het poppetje. In deze stand zorgt de camera er namelijk voor dat de focus automatisch op het gezicht komt te liggen. Ook creëer je er een vage achtergrond en scherpe voorgrond mee. Hierdoor komt je onderwerp los van de achtergrond. Dit helpt je om de aandacht in de foto naar het model te trekken.

Tip 2: zorg voor zacht licht

Zacht licht

Als je besluit om de foto buiten te maken, zet je model dan niet in de volle zon neer. Het is niet fijn om hier tegenin te kijken. Daarnaast wordt het gezicht van je model er flets van. Fotograaf liever aan het begin of het einde van de dag. Dit levert vaak hele mooie plaatjes op. Fotografeer je binnen? Zorg dan voor voldoende natuurlijk licht. Een flitser maakt gezichten heel plat. Bovendien zorgt een flitser voor ongewenste reflecties op de huid.

Tip 3: creëer een interessante compositie

Interessante compositie

De compositie bepaalt een groot deel van het succes van je portretfoto. Een foto waarbij je onderwerp precies in het midden staat, wordt snel saai. Probeer de regel van derden eens uit. Deel het beeld met 2 lijnen in 6 gelijke vlakken op. Plaats de ogen van de persoon op 1 van de 4 punten waar de lijnen elkaar kruisen. Deze compositie wordt op de een of andere manier op natuurlijke wijze aantrekkelijk gevonden door ons oog.

Tip 4: laat het model in de goede richting kijken

Kijkrichting

Bij portretfoto's speelt naast compositie ook de kijkrichting van je model een grote rol. Je oog volgt in een foto namelijk automatisch de kijkrichting van het model. Omdat wij tekst van links naar rechts lezen, willen we een foto ook in deze richting bekijken. Plaats de persoon daarom in de linkerhoek van het beeld en laat diegene naar rechts kijken. Zo kijkt de persoon voor ons gevoel ook vooruit. Dit geeft de foto iets positiefs.

Tip 5: fotografeer in zwart-wit

Zwart-wit

Zwart-witfotografie leent zich bijzonder goed voor portretfoto's. Je creëert er op een gemakkelijke manier meer sfeer mee. Dit komt onder meer doordat een zwart-witfoto het donker-lichtcontrast versterkt. Hierdoor licht de huid van je model vaak wat op waardoor de aandacht naar het gezicht wordt getrokken. Daarnaast wordt een gezicht in een zwart-wit beeld veel sprekender. Op deze manier wordt de foto leuker om naar te kijken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.113 beoordelingen