The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een telelens en wanneer kies je hiervoor?

In dit artikel vertel ik je alles over telelenzen. Wat is een telelens, welke soorten zijn er en wat fotografeer je er eigenlijk mee?

Wat is een telelens?

Telelens

Een telelens is een zoomlens waarmee je onderwerpen die in de verte staan dichtbij haalt. Telelenzen hebben een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70mm die op kan lopen tot wel 600mm. De brandpuntsafstand is simpel gezegd de afstand in millimeters tussen de sensor en het midden van de lens. Hoe groter deze afstand, hoe dichterbij je het beeld haalt. Vanaf 24mm of kleiner wordt een lens een groothoeklens genoemd. Vanaf 70mm of groter is het een telelens.

Welke soorten telelenzen zijn er?

Soorten telelenzen

Er zijn telelenzen beschikbaar met een uiteenlopend bereik in brandpuntsafstand. Een variabel brandpunt is gebruikelijk bij telelenzen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe dichtbij je het onderwerp haalt. Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen. Fotografen met een kleinere portemonnee gebruiken een statief.

Wanneer kies ik voor een telelens?

Wanneer gebruik je een telelens

Je kiest voor een telelens als je niet dichterbij je onderwerp kunt komen maar er wel een foto van wilt maken. Als je graag natuurfoto's maakt, is een telelens een goede keuze. Zie je tijdens je wandeling een hert in de verte, dan zet je hem vanaf een afstand op de foto. Zo hoef je niet dichterbij te komen en schrik je het dier niet af. Daarnaast worden telelenzen veel gebruikt voor sportfotografie. Je maakt indrukwekkende sportfoto's vanaf de zijlijn.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.381 beoordelingen