The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een macrolens en wanneer kies je hiervoor?

Een macrolens beschikt over hele specifieke eigenschappen. In dit artikel leg ik je hier wat meer over uit. Zo kom je erachter wat een macrolens precies is en waar je uit kunt kiezen binnen het assortiment. Wie weet is een macrolens wel het type lens waar je altijd naar op zoek was.

Wat is een macrolens?

Wat is een macrolens

Met een macrolens leg je kleine onderwerpen of details van dichtbij vast. Om het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen, hebben de meeste macrolenzen een vergrotingsfactor van 1:1. Dit betekent dat het onderwerp op ware grootte wordt vastgelegd. De scherpstelafstand is ook belangrijk bij macrolenzen. Deze factor zorgt ervoor dat je dicht op het onderwerp scherpstelt. Het grote diafragma is typerend voor een macrolens. Hiermee leg je de focus op 1 klein onderdeel in het beeld.

Waar kan ik uit kiezen?

Macrolenzen met verschillende brandpuntsafstanden

Er zijn macrolenzen beschikbaar met verschillende brandpuntsafstanden. De brandpuntsafstand bepaalt of je zelf dichtbij moet gaan staan of dat de camera je onderwerp dichterbij haalt. Er zijn daarnaast lenzen beschikbaar met diverse scherpstelafstanden. Bepaal eerst wat je wilt fotograferen voor je deze afstand kiest. Hoe korter deze afstand, hoe dichter je op je onderwerp kunt scherpstellen. Ook heb je de keuze uit een macrolens met een variabel of vast diafragma. Een vast diafragma zorgt voor foto's van betere kwaliteit.

Wat fotografeer ik ermee?

Wat fotografeer je ermee

Omdat je met een macrolens kleine onderwerpen en details dichtbij fotografeert, worden de lenzen veel gebruikt voor natuurfotografie. Een macrolens is erg geschikt voor het vastleggen van details van planten en bloemen en kleine insecten. Maar ook voor het maken van productfoto's en culinaire plaatjes, is een macrolens erg handig. Zo leg je de kleinste details van een product of gerecht helder vast. Met een macrolens met een groot diafragma blijft de achtergrond onscherp en springt het onderwerp eruit.

Wanneer kies ik voor een macrolens?

Wanneer kies je voor een macrolens

Een macrolens is een goede aanvulling voor fotografen die zich willen toespitsen op detailfotografie. Met deze lenzen maak je namelijk vanaf een hele korte afstand tot het onderwerp een scherpe foto. Dit lukt met de meeste andere lenzen veel minder goed. Daarnaast leg je er alles op ware grootte mee vast, wat bij kleine onderwerpen erg belangrijk is. Het vaste diafragma levert een kwaliteitsfoto op en zorgt ervoor dat het kleine onderdeel eruit springt.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.290 beoordelingen