The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat is een allroundlens en wanneer kies je hiervoor?

In de zoektocht naar de beste lens voor jouw camera kom je veel verschillende typen objectieven tegen. De allround lens is er 1 van. Maar wat is dit voor soort lens en wat kun je ermee? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

Wat is een allround lens?

Allround lens

Een allround lens is zoals de naam al doet vermoeden een veelzijdige lens. Dit soort lenzen hebben een variabel brandpunt. Met het brandpunt bepaal je hoe dichtbij jij je onderwerp haalt. Hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe verder uitgezoomd het beeld is. Een grotere brandpuntsafstand zorgt ervoor dat je het beeld dichterbij haalt. Met een allround lens kun je dus alle kanten op door te zoomen. Zo hoef je geen verschillende lenzen meer mee te nemen tijdens het fotograferen

Welke soorten allround lenzen zijn er?

Soorten allround lenzen

Er zijn veel verschillenden soorten allround lenzen beschikbaar, voor zowel systeem- als spiegelreflexcamera's. De variabiliteit in brandpuntsafstand loopt erg uiteen. Zo bestaan er lenzen met een brandpuntsafstand van 16-300mm maar ook van 70-200mm. De 18-55mm lens wordt gezien als een standaard zoomlens voor de beginner. Met een 18-135mm lens heb je al een veel groter bereik waardoor je minder snel van lens hoeft te wisselen.

Wat fotografeer je ermee?

landschappen allround lens

Met een allround lens fotografeer je eigenlijk allerlei soorten onderwerpen. Dit maakt deze lens zo aantrekkelijk. Als je een 24-70mm lens neemt, leg je er zowel weidse landschappen mee vast als mooie portretten. Met een 18-200mm allround lens heb je zowel een brede beeldhoek maar ook een grote zoom. Hierdoor leg je alles in de omgeving vast en ook de kleine details ver weg.

Wanneer kies je voor een allround lens?

keuze allroundlens

Je kiest voor een allround lens als je met 1 lens veel verschillende soorten fotografie wilt toepassen. Daarnaast kies je voor deze lens omdat hij overal makkelijk mee naartoe te nemen is. Let wel: bij een lichtgewicht allround lens met een groot zoombereik is ingeleverd op de kwaliteit van het glaswerk. Met deze lenzen maak je dus foto's van iets minder goede kwaliteit. Professionele allround lenzen bevatten kwaliteitsglas, wat ze erg goed maar ook erg duur en zwaar maakt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen