The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Advies over allround lenzen

Allround lenzen hebben een variabele brandpuntafstand, waardoor je ermee kunt zoomen. Zo zet je ze in verschillende situaties in. Tijdens een dagje uit fotografeer je er het ene moment een landschap of gebouw mee en het andere moment een detail in de verte. Met een allround lens heb je dus het beste van beide werelden. Een ander voordeel van allround lenzen is dat ze compact en licht zijn, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt.

Wat fotografeer je ermee?

Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen. Zoom je in, dan maak je gemakkelijk close ups van details.

Brandpuntafstand

Brandpuntafstand

Omdat een allround lens een zoomlens is, zitten er bewegende glaselementen in. Dit heeft een aantal nadelen. Elementen achter in de lens kunnen wat geblokkeerd worden door elementen voorin, waardoor er minder licht naar binnen valt. De randen van je foto's kunnen dan onderbelicht raken en er wat donkerder uitzien dan de rest van de afbeelding.

Ben je een beginnende fotograaf, dan is het aan te raden een 18-135mm lens te kopen. Deze heeft veel bereik waardoor je niet regelmatig van lens hoeft te veranderen. Een andere veelzijdige lens voor de beginner is een 18-55mm lens. Voor de gevorderde fotograaf zijn er allround lenzen met een brandpuntafstand van 24-70mm.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie

Sommige allround lenzen hebben beeldstabilisatie. Dit compenseert onscherpte die wordt gecreëerd wanneer de camera beweegt. Hierdoor fotografeer je gemakkelijk uit de hand, ook in de schemering. Beeldstabilisatie kan handig zijn als je lang uit de hand gaat fotograferen. Dit type lens is licht en compact, waardoor je hem moeiteloos overal mee naartoe neemt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen