The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Sanne

Wat betekenen de afkortingen op een Tamron lens?

In de naam van een Tamron lens kom je vaak diverse afkortingen tegen. Waar deze afkortingen voor staan en wat ze betekenen, vind je hieronder.

AD

AD is een speciale glassoort en staat voor Anomalous Dispersion. Tamron gebruikt dit type glas om chromatische aberratie tegen te gaan en lichtstralen te controleren.

ASL

ALS staat voor Aspherical Lens Elements. Dit zijn asferische lenselementen, die lensafwijkingen verminderen. Dankzij deze elementen is het ontwerp van de lens lichter en compacter.

Di / Di II / Di III

Digital Integrated. De Di lenzen zijn ontworpen voor alle typen digitale spiegelreflexcamera's. Di II lenzen zijn geschikt voor spiegelreflexcamera's met een APS-C sensor. De Di III objectieven zijn enkel te gebruiken op systeemcamera's van Sony met een E-mount.

FTM

FTM staat voor Full Time Manual focus, dit houdt in dat je met deze lenzen in de automatische scherpstelstand ook handmatig scherp kunt stellen. Hiervoor hoef je de schakelaar niet om te zetten naar manual focus.

HID

High Index, High Dispersion. Hier worden de hoogwaardige, compacte glaselementen mee bedoeld, waarmee chromatische aberratie wordt tegengegaan. De glaselementen worden voornamelijk voor telelenzen gebruikt.

HLD

De afkorting HLD betekent High/Low torque-modulated Drive. Deze nieuwe autofocusmotor werd in 2017 geïntroduceerd door Tamron. Met deze scherpstelmotor stel je nauwkeurig scherp en neem je de scherpstelling handmatig over als de lens in de autofocus stand staat.

IF

Een lens met IF heeft Inner Focus. Bij deze lenzen beweegt alleen de binnenste lensgroep bij het focussen, zodat de fysieke lengte van de lens niet verandert.

LD

Low Dispersion glaselementen worden gebruikt om chromatische aberratie te verminderen. Chromatische aberratie laat zich op foto's als paarse randjes rond details met veel contrast zien.

MR

MR staat voor Moisture Resistant, dat betekent dat de lens stof- en spatwaterdicht is.

PZD

Piezo Electric Drive. Een stille, snelle en accurate autofocusmotor. Deze motor is kleiner dan veel andere autofocusmotoren.

SP

Met SP worden Tamrons beste lenzen aangeduid. De afkorting staat voor Super Performance, dat wil zeggen dat de lenzen een hoge beeldkwaliteit bieden, omdat ze hoogwaardige glaselementen bevatten.

USD

USD is een Ultra Silent Drive scherpstelmotor. Deze scherpstelmotor maakt de motor gebruik van ultrasone geluidsgolven. Dit zorgt voor een razendsnelle, stille en zeer nauwkeurige autofocus.

VC

Als er VC op de lens staat, beschikt hij over Vibration Compensation. Dit systeem compenseert trillingen die bewegingsonscherpte kunnen veroorzaken.

XLD

Extra Low Dispersion is de benaming voor speciale glaselementen van Tamron die chromatische aberratie en kleurvervormingen tot het minimum beperken.

XR

Extra Refractive. Hiermee worden extra compact gebouwde glaselementen bedoeld die beeldvertekening corrigeren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen