The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een groothoeklens en wanneer kies je hiervoor?

Het kiezen van de juiste lens is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel verschillende soorten lenzen voor allerlei typen fotografie. Wat fotografeer je eigenlijk met een groothoeklens? Om daarachter te komen vertel ik je eerst wat een groothoeklens is. Uiteindelijk kom je erachter of dit de nieuwste lens voor jouw camera wordt.

Wat is een groothoeklens?

Wat is een groothoeklens

Een groothoeklens is een lens met een grote beeldhoek. Hiermee leg je dus een breed beeld vast. Deze eigenschap heeft een groothoeklens te danken aan de korte brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand is tussen de sensor en het objectief en hoe breed de beeldhoek wordt. De brandpuntsafstand wordt uitgedrukt in millimeter en de beeldhoek in graden.

Welke soorten groothoeklenzen zijn er?

Een groothoeklens heeft dus een korte brandpuntsafstand en een grote beeldhoek. Over het algemeen wordt een lens tot 24mm een groothoeklens genoemd. Er zijn groothoeklenzen die een vast brandpunt hebben. Hier kun je alleen brede beelden mee maken. Hoewel 24mm de standaard is voor een groothoeklens, lopen de brandpuntsafstanden bij dit type lens best uiteen. Er zijn ook groothoeklenzen beschikbaar met een variabel brandpunt. Met deze lenzen kun je zoomen, zo maak je er zowel brede als ingezoomde beelden mee.

Waar gebruik je een groothoeklens voor?

Als je veel op de foto wilt krijgen, fotografeer je met een groothoeklens. Door de brede beeldhoek krijg je namelijk gemakkelijker alles in beeld. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij landschaps-, stads-, en interieurfotografie. Een groothoeklens is niet geschikt voor portretfotografie. Door de brede beeldhoek vervormen de randen van het beeld, een gezicht krijgt hierdoor een gekke vorm. Soms geven de vervormde randen juist een leuk effect aan je foto.

Wanneer kies ik voor een groothoeklens?

Je kiest voor een groothoeklens als je veel op de foto wilt krijgen. Door de korte brandpuntsafstand van een groothoeklens heb je de beschikking over een grote beeldhoek. Het enige nadeel van zo'n grote hoek is de vervorming van de randen. Maar dit effect past wel weer goed bij landschaps- en stadsfotografie. Je kiest voor een groothoeklens met vast brandpunt als je echt alleen groothoekbeelden gaat maken. Een groothoeklens met zoom kies je als je meer soorten fotografie wilt toepassen.

Sanne
Artikel van:
Sanne
Cameraspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.199 beoordelingen