The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Sanne

Wat betekenen de afkortingen op een Nikon lens?

Nikon hanteert voor haar lenzen een aantal afkortingen. Hieronder vind je uitleg bij de belangrijkste afkortingen. Op deze manier ontdek je welke lens het beste bij jou past.

Afkortingen A t/m C

Afkortingen Nikon lens

AF-D. Objectieven met AF-D aanduiding beschikken over een codeership die informatie doorgeeft aan de body over de scherpstelafstand.

AF-G. Een AF-G objectief heeft geen diafragma ring. Deze lenzen zijn geschikt voor alle nieuwe Nikon camera's.

AF-S. Autofocus met Silent Wave Motor die voor een razendsnelle, geruisloze en nauwkeurige autofocus zorgt.

ASP = Aspherical. Hier worden asferisch geslepen lenselementen mee bedoeld die voor een correctie van alle mogelijke lensafwijkingen zorgen.

CRC = Close Range Correction. Deze techniek zorgt ervoor dat er bij dichtbij scherpstellen specifieke lenselementen worden ingezet.

Afkortingen D t/m F

Afkortingen Nikon lens

D-Nikkor. In deze lenzen zit een ingebouwde processor die voor de communicatie tussen de camera en de lens zorgt. Alleen deze objectieven zijn helemaal compatibel met Nikon DSLR's.

DC = Defocus Image Control. Deze lenzen maken de controle van sferische aberratie in voor- en achtergrond mogelijk.

DX = Digital eXpanded. Deze lenzen zijn alleen geschikt voor camera's met een APS-C sensor.

ED = Extra Low Dispersion. Low Dispersion is optisch materiaal dat is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan en een betere beeldkwaliteit te leveren. Chromatische aberratie laat zich op foto's als paarse randjes rond details met veel contrast zien.

FX. Deze lenzen zijn zowel op camera's met een APS-C sensor als Full Frame sensor te gebruiken.

Afkortingen G t/m Z

Afkortingen Nikon lens

IF = Inner Focus. Bij deze lenzen beweegt alleen de binnenste lensgroep bij het focussen, zodat de fysieke lengte van de lens niet verandert.

PC-E = Perspective Control Electronic. Nikons aanduiding voor een tilt shift lens. Met PC-E lenzen zijn kantel- en hoekbewegingen te maken waardoor het beeld omhoog of omlaag wordt verschoven om het juiste perspectief te krijgen.

RF = Rear Focus. Bij deze lenzen beweegt de achterste lensgroep om te focussen. Dit zorgt voor een snellere autofocus.

SIC = Super Integrated Coating. Deze coating zorgt ervoor dat beeldschaduwen en lichtvlekken tot een minimum worden beperkt.

SWM = Silent Wave Motor. Dit is een scherpstelmotor die voor een razendsnelle, stille en zeer nauwkeurige autofocus zorgt. Hierbij maakt de motor gebruikt van ultrasone geluidsgolven.

VR = Vibration Reduction. Een systeem dat bewegingsonscherpte door trillingen compenseert.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen