The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Julie

Welke kachel is geschikt voor jouw situatie?

Je wil je studeerkamer verwarmen met een elektrische kachel. Of je zoekt een kachel om je werkplaats te verwarmen. Welke elektrische kachel heb je dan nodig? In dit artikel geven we je advies, zodat jij weet welke kachel het beste bij jouw situatie past.

Woonkamer

Woonkamer

In principe zijn alle soorten elektrische kachels, behalve bouwkachels, geschikt voor in de woonkamer. Het is maar net hoe groot jouw ruimte is. Heb je een ruime woonkamer die je helemaal wil verwarmen en vind je wat harder geluid niet erg? Dan is een ventilatorkachel iets voor jou. Wanneer je een stillere kachel zoekt en je kamer niet zo groot is, dan is een convectorkachel geschikt. Is je woonkamer niet goed geïsoleerd, dan kun je infraroodverwarming overwegen. Deze verwarming verwarmt personen en objecten in plaats van de omgeving. Hierdoor gaat er minder warmte verloren.

Slaapkamer/studeerkamer

Slaapkamer

In een slaapkamer of studeerkamer gebruik je een convectorkachel of infraroodverwarming. Deze maken namelijk veel minder geluid dan een ventilatorkachel. Is je ruimte niet goed geïsoleerd? Dan is infraroodverwarming een betere keuze. Deze kachels geven namelijk plaatselijk warmte en verwarmen dus niet de hele omgeving. Heb je een goed geïsoleerde ruimte? Dan is een convectorkachel prima geschikt. Wanneer je een staande kachel in de slaapkamer wil gebruiken, raden we een kachel met omval- en oververhittingsbeveiliging aan. Wel zo veilig.

Badkamer

Badkamerkachel

Niet alle kachels zijn geschikt voor in de badkamer. Een badkamer is namelijk een vochtige ruimte en elektriciteit en vocht zijn een gevaarlijke combinatie. Zelfs kachels die aangemerkt worden als badkamerkachel mag je misschien niet overal in de badkamer plaatsen. Zo mag je een kachel met een IPX4-certificering of soms zelfs hoger, niet vlak naast je bad of douche zetten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Kijk daarom altijd in de handleiding of en waar je de kachel kunt gebruiken in de badkamer.

Garage/werkplaats

Bouwkachel

Speciaal voor garages en werkplaatsen zijn er bouwkachels. Deze kachels zijn geschikt om grote ruimten te verwarmen en hebben een grotere gloeidraad, ventilator en een hoger vermogen dan een gewone ventilatorkachel. Als je bezig bent, stoort het geluid van de ventilator je waarschijnlijk ook wat minder. Voor kleinere ruimten kun je een gewone ventilatorkachel overwegen. Is de garage of werkplaats niet goed geïsoleerd? Dan is infraroodverwarming geschikt. Deze verwarming geeft plaatselijke warmte en verwarmt personen en objecten in plaats van de hele ruimte.

Camping (caravan, camper)

Camping

Op de camping gebruik je over het algemeen een vrijstaande convectorkachel. Een elektrische kachel voor op de camping hoeft namelijk waarschijnlijk geen grote ruimte te verwarmen. Kies wel voor een kachel met omvalbeveiliging, want een camper of caravan beweegt nog weleens. Met deze beveiliging schakelt de kachel zichzelf automatisch uit als hij onverhoopt omvalt. Houd daarnaast rekening met het beperkte stroomnet op de camping. Een kachel met een hoog vermogen is minder geschikt voor gebruik op de camping.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.236 beoordelingen