The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Julie

Wat zijn de verschillen tussen de soorten elektrische kachels?

Er zijn veel verschillende typen elektrische kachels op de markt, bijvoorbeeld een ventilatorkachel, convector kachel of een infrarood kachel. Wat zijn de voor- en nadelen van de diverse soorten kachels? Dat vertel ik je in dit artikel.

Belangrijkste verschillen tussen de verschillende soorten kachels

Ventilatorkachel Keramische kachel Bouwkachel Convector kachel Oliegevulde kachel Infraroodkachel Dual Kherr kachel
Type verwarming Gloeidraad Keramische plaat Extra dik gloeidraad Convectiewarmte Olie Infraroodstraling Convectiewarmte met stenen plaat
Geschikt voor Grotere ruimtes Grotere ruimtes Werkplaats Ruimtes met een gemiddelde grootte Ruimtes met een gemiddelde grootte Plaatselijke verwarming Ruimtes met een gemiddelde grootte
Geluid Luid Luid Luid Stil Stil Stil Stil

Ventilatorkachel

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel heeft een gloeidraad die langzaam warm wordt. De warmte van de gloeidraad wordt door middel van een ventilator de ruimte in geblazen. Dankzij zijn ventilator verwarmt zelfs een kleine kachel van dit type een groot oppervlakte. Het nadelige aan een elektrische kachel met ventilator is dat hij relatief veel geluid maakt tijdens het verwarmen.

Keramische kachel

Keramische kachel

Het verschil tussen een ventilatorkachel en een keramische kachel zit hem in de verwarming via een keramische plaat in plaats van een gloeidraad. Deze plaat houdt warmte vast, waardoor een keramische kachel meer warmte geeft dan een ventilatorkachel met gloeidraad. Een keramische kachel is buiten dit verschil wel een ventilatorkachel, omdat hij ook met een ventilator werkt. Net als bij een ventilatorkachel is het geluid een nadeel.

Bouwkachel

Bouwkachel

Ook een bouwkachel is een ventilatorkachel, alleen heeft een bouwkachel vaak een dikkere gloeidraad, een hoger vermogen en een grotere ventilator. Hierdoor hebben bouwkachels veelal een groot warmtebereik. Bouwkachels raden we niet aan voor gebruik in een woonhuis.

Convector kachel

Convector kachel

Bij een convector kachel wordt de warmte als het ware de kachel uitgeduwd om de ruimte te verwarmen. In vergelijking met een ventilatorkachel hebben convectie kachels vaak een kleiner warmtebereik. Daarentegen is een convector kachel wel stil in gebruik. Olievrije kachels werken hetzelfde als een convector kachel.

Oliegevulde kachel

Oliegevulde kachel

De olie in een oliegevulde kachel wordt verwarmd en zorgt voor de warmte. Aangezien de olie nog wel even warm blijft, blijft de warmte langer hangen dan bij een convector kachel die niet oliegevuld is. Oliegevulde kachels hebben net als een convector kachel een minder groot warmtebereik dan een ventilatorkachel.

Infraroodkachel

Infraroodkachel

Een infrarood kachel werkt met infraroodstraling en zorgt voor plaatselijke warmte. De kachel verwarmt namelijk niet de omgeving, maar personen en objecten. Hierdoor gaat er minder warmte verloren dan bij een ventilator- of convector kachel. Daardoor is infrarood verwarming geschikt voor gebruik in slecht geïsoleerde ruimtes. Of gebruik dit type verwarming wanneer je alleen een bepaald deel van een werkplaats wil verwarmen. Wil je een hele ruimte verwarmen? Dan is een infrarood kachel niet geschikt.

Dual Kherr kachel

Dual Kherr

Een Dual Kherr kachel is een convector kachel, maar heeft een stenen plaat aan de voorkant. Deze plaat houdt de warmte vast en stoot hem ook weer uit. Dit betekent dat je naast convectiewarmte vanuit hier wat extra warmte krijgt. Een nadeel van de Dual Kherr kachel is dat hij in vergelijking met een ventilatorkachel een minder groot warmtebereik heeft. Dit type is dus niet geschikt om grote werkplaatsen te verwarmen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.259 beoordelingen