The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Alles over Kelvin

Herkenbaar? Tijdens het winkelen wil je graag iets passen. Zodra je het pashokje binnenstapt, word je bijna verblind door het felle TL-licht. Het kille en heldere licht is alles behalve flatteus. Beeld je maar eens in dat je datzelfde licht ook thuis in je badkamer hebt of nog erger, in je woonkamer. Erg gezellig is dat niet. Kijk daarom altijd goed naar de kleurtemperatuur van je lichtbron.

Waarom kijk je naar Kelvin?

Lichtbron Kelvin

Je bent op zoek naar een nieuwe lichtbron voor in je armatuur. Waar let je dan op? Nou, op verschillende dingen zoals de fitting en het aantal lumen. Maar vergeet zeker ook de kleurtemperatuur niet. Je kan dan misschien wel besluiten om een witte lamp te nemen, maar er zijn wel honderden verschillende wittinten. Iedere tint straalt een totaal andere sfeer uit. Zo is fel daglicht wit praktisch, maar niet erg gezellig. Maar soms kan dat heldere licht toch wel handig zijn. Kleurtemperatuur helpt je dus bij het uitvoeren van bepaalde taken, maar het kan je ook hinderen.

Kelvin uitgelegd

De kleurtemperatuur van een lichtbron drukken we uit in Kelvin. 0 ℃ is hierbij 273 Kelvin. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht en omgekeerd. Denk bij een lage kleurtemperatuur aan een heel warm geel licht en bij een hoge lichtkleur aan een koel helderwit licht. Simpel gezegd geeft de kleurtemperatuur dus eigenlijk aan hoe warm of koud het licht is. In plaats van een bepaald aantal Kelvin, spreken we om het gemakkelijker te maken vaak in termen als extra warmwit, warmwit, neutraal wit of koel wit licht.

Wil je weten welke kleurtemperatuur 2700 Kelvin heeft? Of wil je weten hoeveel Kelvin je nodig hebt om een koel wit licht te creëren? Check dan onderstaand lijstje.

Kelvin Kleurtemperatuur
2700 Kelvin Extra warm wit licht
3000 Kelvin Warm wit licht
4000 Kelvin Neutraal wit licht
6500 Kelvin Koel wit licht

Led verlichting

Led verlichting

Denk je aan een gloeilamp? Dan zien de meeste mensen gelijk een gezellig warm licht voor zich. Een led-lamp daarentegen, associëren veel mensen met een ijskoud wit licht, zoals je bijvoorbeeld in een pashokje tegenkomt. Maar dat is zeker niet altijd zo. Led verlichting heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Je hebt echt niet per se een gloeilamp nodig om een warme sfeer te creëren, integendeel. Led verlichting is er nu in wel honderden verschillende wittinten, ook in warme tinten dus. Zo stel je bij sommige smart lampen zelf de kleurtemperatuur in.

Spelen met lichtkleur

Lichtkleur

Wit licht is er dus in honderden wittinten, maar er zijn meer manieren om te spelen met lichtkleur. Misschien is een gekleurde lichtbron iets voor jou? Zo tover je bijvoorbeeld een blauwe, groene of gele gloed over je ruimte. Bij sommige smart lampen kies je via de bijbehorende app uit wel 16 miljoen verschillende kleuren. Geen zin om zelf een kleur uit te kiezen? Neem dan een lamp die beschikt over vooraf ingestelde lichtscenes. Zo heb je bijvoorbeeld een lichtscene om te concentreren, om te relaxen of om te lezen. Of wil je misschien gewekt worden door je lamp? Neem dan een lichtbron met timerfunctie waarbij het warme licht steeds meer helder wordt. Wel zo fijn wakker worden.

Conclusie

Met verlichting creëer je een bepaalde sfeer in je woning. Maar verlichting helpt ook bij het uitvoeren van bepaalde taken in huis. Kijk daarom goed naar de kleurtemperatuur van je lichtbron. Bij een lage kleurtemperatuur denk je aan een warm kaarslicht. Gezellig, maar niet handig als je wilt studeren of tijdens het bereiden van een maaltijd in je keuken. Denk dus eerst goed na over waar je je lichtbron ophangt en stem daar de kleurtemperatuur op af.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen