The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke lichtkleur moet mijn lamp hebben?

Naast dat lichtkleur soms een kwestie van smaak is, heeft kleurtemperatuur ook een functie. Zo creëer je met iedere wittint weer een andere sfeer, maar licht kan ook praktisch zijn en helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Daarnaast heeft licht ook nog een psychologisch effect. We hebben allemaal wel bepaalde associaties bij een lichtkleur. Genoeg om op te letten dus wanneer je je lichtbron uitkiest. Wil je weten welke lichtkleur wij aanraden voor in de woonkamer of voor in de slaapkamer? Lees dan vooral verder.

Wat is lichtkleur en waarom is het belangrijk?

Lichtkleur smartlamp

Wit licht is er in honderden verschillende tinten van warmwit licht tot kil daglicht wit. We noemen dat kleurtemperatuur en hoe we dat uitdrukken? In Kelvin. Maar wat heb je er nou precies aan? Kleurtemperatuur is belangrijk bij het uitvoeren van bepaalde dagelijkse taken. Wat is er nou hinderlijker dan een te warm geel licht in je keuken waardoor je tijdens het vlees snijden bijna in je vinger snijdt? Licht is hier een hulpmiddel om je taak beter uit te voeren.

Aan de andere kant is lichtkleur niet alleen praktisch, maar ook sfeerbepalend. Je kunt een woonkamer nog zo gezellig inrichten met leuke meubels, maar als je vervolgens een TL-lamp boven je salontafel ophangt, oogt het niet echt gezellig. Kleurtemperatuur kan je woonkamer dus maken, maar ook zeker breken.

Associaties met lichtkleur

Lichtkleur associaties

Lichtkleur heeft nog een laatste effect: psychologisch effect. Zo heeft lichtkleur namelijk invloed op je stemming. Wat we hiermee bedoelen? Denk maar eens aan een warme kleurtemperatuur onder de 3000 Kelvin. Doet dit je niet denken aan het warme licht van een zonsondergang? Je lichaam maakt zich dan op voor de nacht. Daarom word je rustig van een warme lichtkleur. Je kunt je misschien wel voorstellen, erg handig voor op kantoor is zo'n lichtkleur niet. Op kantoor wil je liever een helder daglicht. Mensen zijn overdag actief. Dus door dit licht na te bootsen, ga je harder werken. Bij sommige smart lampen stel je zelf meerdere wittinten in. Ideaal voor alle verschillende situaties in huis.

Lichtkleur per ruimte

Je weet nu dat kleurtemperatuur dus niet alleen praktisch is, maar ook sfeerbepalend en het heeft invloed op je stemming. Maar wat voor lichtkleur kies je dan voor je woonkamer of voor je badkamer? Dat lees je hier. Houd er wel rekening mee dat dit een advies is. Lichtkleur is ook altijd nog een kwestie van smaak.

Woonkamer

De woonkamer is het hart van je woning. Het is een plek waar je samenkomt met familie en vrienden. Je kijkt er tv, je leest een boek en misschien werk je er wel eens. Daarom wil je een lichtkleur die geschikt is voor al deze diverse activiteiten. Je wilt er met name een ontspannen en gezellige sfeer. Met een lichtkleur van van 2700 tot 3000 Kelvin zit je zeker goed. Omdat een woonkamer multifunctioneel is, is een instelbare kleurtemperatuur hier erg handig. Zo pas je het licht zelf aan voor alle verschillende activiteiten.

Keuken

In je keuken breng je veel tijd door. Je bent er voornamelijk praktisch bezig, maar de keuken is ook een plek voor gezelligheid. Je wilt voornamelijk praktisch licht, maar het moet wel sfeervol zijn. Terwijl je je eten bereidt, wil je wel zien wat je aan het doen bent. Kies daarom voor een lichtkleur van 3000 tot 4000 Kelvin. Zeker boven je fornuis en werkblad is goed licht erg belangrijk. Zo kun je na afloop de boel ook goed schoonmaken. Je kunt er wel voor kiezen om een plafondlamp in je keuken een tintje warmer te nemen.

Badkamer

Je dag begint en eindigt in de badkamer. Je hebt er genoeg licht nodig om hygiënische dagelijkse taken te verrichten. Je poetst je tanden, je kamt je haar, je scheert je baard en je maakt je op. Vooral bij je spiegel heb je dus wel een heldere lichtkleur nodig. Kies daarom voor een kleurtemperatuur van 3500 tot 5000 Kelvin. Je plafondlamp kun je wel iets warmer nemen dan de lamp boven je wastafel. Zo heb je een ontspannen gloed in je badkamer wanneer je bijvoorbeeld in bad ligt.

Slaapkamer

In je slaapkamer kom je tot rust. Je slaapt er natuurlijk, maar misschien lees je er ook wel eens een boek of je kijkt er tv. Je wilt er vooral een zachte en warme lichtkleur die ontspannend werkt. Als je ¿s ochtends opstaat of 's nachts naar de wc gaat, is een verblindend licht niet erg fijn als je de slaap nog uit je ogen veegt. Kies hier voor een kleurtemperatuur van 2700 tot 3000 Kelvin. Je kunt voor je plafondlamp voor een net iets andere lichtkleur kiezen dan voor je nachtlampjes. Ook een dimmer is hier erg handig.

Studeerkamer

Smartlamp studeren

In je studeerkamer wil je licht dat je concentratie bevordert. Wat je zeker niet wil, is een te donkere warme lichtkleur. Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.

Conclusie

Voor iedere functie kies je een andere kleurtemperatuur. Het helpt of hindert bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. Daarnaast creëer je sfeer met lichtkleur en heeft het invloed op je stemming. Logisch dus dat je voor je slaapkamer een andere lichtkleur nodig hebt dan voor je studeerkamer. In je slaapkamer wil je ontspannen en in je studeerkamer moet je gefocust blijven. 2 verschillende functies die een andere sfeer vereisen. Bedenk bij het uitkiezen van je lichtbron dus welke sfeer je wilt creëren en welke functie hij heeft. Zo kies jij de juiste kleurtemperatuur.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen