The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke lichtsterkte moet mijn lamp hebben?

De lichtsterkte voor je smart lamp hangt af van de kamer waarin je deze plaatst. Een lamp voor boven de eettafel moet bijvoorbeeld voldoende warm licht geven. Maar niet zoveel dat je verblindt wordt. Een lamp in de badkamer moet dan weer fel genoeg zijn om alles goed te zien. In dit artikel vertellen we je per ruimte wat de ideale lichtsterkte is.

Lichtsterkte

Lichtsterkte

Je bent op zoek naar een lichtbron voor je lamp. Dan wil je wel weten of de lamp die je uitzoekt krachtig genoeg is om je ruimte te verlichten. Daarom kijk je naar het aantal lumen. Hoe meer licht er uit je lamp komt, hoe hoger het aantal lumen. Iedere ruimte heeft een andere functie. Je wilt bij je werkplek niet hetzelfde licht als bij je zitruimte. Fel wit licht is praktisch, maar echt gezellig is het niet.

Woonkamer

woonkamer zithoek

De woonkamer delen we voor het gemak op in je zithoek en eethoek. In de zithoek heb je warm wit licht nodig. Hierbij kun je lezen en ontspannen. Daarvoor is 1500 tot 3000 lumen voldoende. In de eethoek heb je wat meer licht nodig. Tijdens het eten wil je namelijk goed kunnen zien wat er wordt opgediend. Gebruik je de eettafel ook om te werken? Zorg dan dat je smart lamp dimbaar is. We raden hier 3000 tot 6000 lumen aan.

Keuken

lamp keuken

De keuken is een plek waar je dagelijks veel handelingen verricht. Voldoende licht is dus belangrijk. Wanneer je met een scherp mes in de weer bent, wil je niet dat er een ongeluk gebeurt. Zorg dus voor voldoende verlichting boven je werkblad en fornuis. Heb je keukenkastjes? Hang hier dan bijvoorbeeld wat extra spotjes. Ga gemiddeld van 5000 tot 100000 lumen uit om je keuken te verlichten.

Slaapkamer

Slaapkamer lamp

In je slaapkamer wil je geen felle bak met licht. Een zacht en gezellig licht is prettig om al wat te ontspannen alvorens je wegdoezelt en in slaap valt. Een lichtbron van 2000 tot 4000 lumen is dan voldoende. Af en toe is het nodig om iets op te zoeken in je slaapkamer. Dan zijn dimbare lampen handig. Kies een smart lamp met wekfunctie als je prettig op wilt staan. Je wordt dan langzaam gewekt door een langzaam toenemend licht.

Badkamer

In de badkamer heb je voldoende licht nodig. Je poetst er je tanden, doet er je haren of maakt je op. Je moet genoeg licht hebben om deze taken te verrichten. Je wilt als man niet op je werk verschijnen met een half geschoren baard en vrouwen willen niet de hele dag rondlopen met een klont mascara onder hun ogen. Kies voor een lichtbron van 4000 lumen. Vaak combineer je in je badkamer een plafondlamp met extra inbouwspotjes voor boven je spiegel bijvoorbeeld.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.162 beoordelingen