The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Stan

Hoe sluit ik apparaten zonder HDMI uitgang aan op mijn receiver?

Heb je nog oude apparaten zonder HDMI aansluiting die je wilt verbinden met je receiver? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je deze apparaten aansluit.

Voorbereiding

De installatie duurt ongeveer 5 minuten per apparaat. Zorg dat je in bezit bent van een component en composiet kabel. Een component of composiet kabel wordt bij oudere apparaten gebruikt om beeld en geluid aan een ander apparaat door te geven. Er zijn een aantal verschillen in de kabels.

Composiet kabel

Composiet kabel
 • De composiet kabel bestaat uit een linker- en rechterkant. De ene kant van de kabel bestaat uit 3 losse stekkers. De andere kant van de kabel bestaat uit 3 losse stekkers of 1 losse aansluiting.
 • Bij de composiet kabel zijn de 3 losse stekkers aan beide kanten geel, rood en wit. Doe altijd de gele stekker in de gele ingang van je receiver. Verbind de gele stekker aan de andere kant van de kabel met de gele uitgang van je apparaat. Doe dit ook voor de kleuren rood en wit. Als de andere kant van de kabel uit een SCART of eigen aansluiting bestaat, doe deze dan op de passende uitgang van je apparaat.

Component kabel

Component kabel
 • De component kabel bestaat uit een linker- en rechterkant. De ene kant van de kabel bestaat uit 5 losse stekkers. De andere kant van de kabel bestaat meestal uit 5 losse stekkers. Het kan voorkomen dat de deze kant uit een SCART of eigen aansluiting bestaat.
 • 3 van de 5 losse stekkers zijn groen, blauw en rood. Dit zijn de kabels die het beeld doorgeven. Doe altijd de groene stekker in de groene ingang van je receiver. Verbind de groene stekker aan de andere kant van de kabel met de groene uitgang van je apparaat. Doe dit ook voor de kleuren blauw en rood. Als de andere kant van de kabel uit een SCART of eigen aansluiting bestaat, doe deze dan op de passende uitgang van je apparaat.
 • De andere 2 stekkers zijn rood en wit. Dit zijn de stekkers voor het geluid. Je sluit deze stekkers aan op de audio ingangen van je receiver. Deze ingangen zijn net als de stekkers rood en wit.

Dvd speler met component aansluiting aansluiten

Dvd speler met component aansluiting aansluiten

We nemen in dit stappenplan een dvd speler als voorbeeld.

 • Stap 1:

Verbind de 3 losse stekkers van de component kabel met de COMPONENT VIDEO IN BD/DVD ingang van je receiver. De rode en witte kabel van je component kabel sluit je aan op de AUDIO IN BD/DVD ingang.

 • Stap 2:

De andere kant van de component kabel sluit je aan op de dvd speler. Sluit de 3 stekkers met de overeenkomstige kleur aan op de VIDEO COMPONENT OUT uitgangen van de dvd speler. De rode en witte stekker sluit je aan op de AUDIO OUT uitgangen. Als deze kant van de kabel uit 1 SCART kabel bestaat, doe deze dan op de SCART OUT uitgang van je apparaat. Als het gaat om een eigen aansluiting, doe deze dan op de passende uitgang van je dvd speler. Sluit de witte en rode audio stekkers aan op de AUDIO OUT uitgangen van de dvd speler.

 • Stap 3:

Zet je receiver, dvd speler en tv aan. De namen van de ingangen staan op de afstandsbediening van de receiver aangegeven. Klik op de knop waar BD/DVD op staat.

 • Stap 4:

Controleer of het dvd menu op je tv verschijnt. Zie je geen beeld? Volg het stappenplan nogmaals en check of alle stekkers met de goede kleur ingangen zijn verbonden.

Dvd speler met composiet aansluiting aansluiten

Dvd speler met composiet aansluiting aansluiten
 • Stap 1:

De gele kabel van je composiet kabel verbind je met 1 van de VIDEO IN ingangen van je receiver.

 • Stap 2:

De rode en witte kabel sluit je aan op 1 van de AUDIO IN ingangen van je receiver. Let op dat de naam van de AUDIO IN ingangen overeenkomen met de naam van de VIDEO IN ingang van de vorige stap.

 • Stap 3:

De andere kant van de composiet kabel sluit je aan op de dvd speler. Dit doe je door de 3 stekkers met de AUDIO OUT en VIDEO OUT uitgangen te verbinden. Als deze kant van de kabel uit 1 SCART kabel bestaat, doe deze dan op de SCART OUT uitgang van je apparaat. Als het gaat om een eigen aansluiting, doe deze dan op de passende uitgang van je dvd speler.

 • Stap 4:

Zet je receiver, dvd speler en tv aan. De namen van de ingangen staan op de afstandsbediening van de receiver aangegeven. Klik op de ingang waar jij voor hebt gekozen.

 • Stap 5:

Test of het dvd menu op je tv verschijnt. Zie je geen beeld? Volg het stappenplan nogmaals en check of alle stekkers in de goede kleur ingangen zijn verbonden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen