Hulp bij het kiezen van een type barbecue
Houtskool barbecues
Met een houtskool barbecue gebruik je verschillende kooktechnieken, zoals indirect en direct grillen. Het duurt even voor de barbecue warm genoeg is, dus je gebruikt ze niet voor een snelle barbecue sessie. Wel heb je veel controle over de luchttoevoer en temperatuur.
Kamado barbecues
Op een Kamado barbecue maak je veel verschillende soorten gerechten. Door de dikke keramische deksel hou je warmte goed vast. Zo gebruik je naast de klassieke kookmethodes ook slow cooking en bakken. Ook breid je kamado barbecues gemakkelijk uit met accessoires, zoals een pizzasteen of platesetter.
Buitenkeukens
De buitenkeuken is een grote gasbarbecue die een vaste plek in jouw tuin krijgt. Veel buitenkeukens hebben meerdere hoofdbranders en een zijbrander. Zo maak je verschillende gerechten tegelijk. Omdat de barbecue werkt op gas, is hij snel warm en ga je direct aan de slag met grillen.
Gasbarbecues
Gasbarbecues zijn net als veel elektrische barbecues klein en gemakkelijk in gebruik. Je neemt ze dus zonder problemen mee op pad en gebruikt ze voor snelle, kleine barbecue sessies. Omdat je geen stroom nodig hebt, gebruik je ze ook in het park. Ook komt er weinig rook vrij op een gas barbecue. Wel moet je altijd een gasfles hebben.
Elektrische barbecues
Elektrische barbecues zijn vaak kleiner dan andere soorten barbecues. Zo zet je ze gemakkelijk op je balkon of neem je ze mee naar de camping. Je hebt wel altijd een stopcontact in de buurt nodig. Ook gebruik je elektrische barbecues vooral voor kleine gerechten en basis kooktechnieken. Omdat ze snel warm worden, gebruik je de barbecue ook voor spontane snelle barbecue sessies.
Plancha barbecue
Een plancha barbecue is een gasbarbecue met een plaat als kookoppervlak. Het zijn grote barbecues, vaak net zo groot als buitenkeukens. Deze krijgen dus een vaste plek in je tuin. Op de planchaplaat maak je verschillende gerechten. Zo bak je vlees en vis, maar ook pannenkoeken of popcorn. Doordat de plancha barbecue werkt op gas, is hij snel warm en ga je direct aan de slag.
Pellet barbecues
Pellet barbecues steek je aan met pellets via de zijhouder. Deze pellets geven rook af als ze warm worden. Je ingrediënten worden hierdoor gaar gerookt. Pellet barbecues zijn grote barbecues. Ze krijgen dus een vaste plek in je tuin. Verschillende soorten pellets hebben verschillende smaken, waardoor de rook een andere smaak geeft aan je gerecht.
1. De houtskoolbarbecue
- De traditionele grillsmaak
- Veel verschillende kooktechnieken
- Duurt langer voordat hij op temperatuur is
- Schoonmaken is veel werk
2. De kamado barbecue
- Voor de fanatieke grillmaster
- Veel controle over de temperatuur
- Op hoge als lage temperaturen eten maken
- Zwaar en hierdoor minder gemakkelijk te verplaatsen
- Niet voor snelle grillsessies
3. De buitenkeuken
- Snel op temperatuur
- Meerdere gerechten bereiden
- Koken voor een grote groep
- Neemt veel ruimte in beslag
4. De gasbarbecue
- Snel op temperatuur
- Eenvoudig schoonmaken
- Weinig last van rook
- Je hebt altijd een gasfles nodig
- Niet voor grote of meerdere gerechten
5. De elektrische barbecue
- Snel op temperatuur
- Gemakkelijk schoonmaken
- Geen last van rook
- Je hebt altijd een stopcontact in de buurt nodig
- Vaak klein formaat en hierdoor niet geschikt voor grote groepen
6. De plancha barbecue
- Gemakkelijk schoonmaken
- Snel op temperatuur
- Geen last van rook
- Je hebt altijd een gasfles nodig
- Neemt veel ruimte in beslag
7. De pellet barbecue
- Snel op temperatuur
- Rooksmaak aan eten
- Meerdere gerechten bereiden
- Je hebt veel last van rook.
- Neemt veel ruimte in beslag