The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Strepen op je beeldscherm? Dit is waarschijnlijk de oplossing

Knippert het scherm van je monitor of lopen er strepen door je beeld? Geen paniek. Ik zet een aantal tips voor je op een rij, waarmee je de meestvoorkomende problemen oplost. Loop de stappen één voor één door totdat je jouw oplossing vindt.

Stap 1: zet de monitor uit weer aan

Het klinkt misschien raar, maar soms kan een probleem opgelost worden door simpelweg het scherm opnieuw op te starten. Zet je scherm dus uit, laat hem ongeveer 2 minuten uit staan en zet hem vervolgens weer aan.

Stap 2: controleer de kabels

Controleer of je de juiste kabels gebruikt voor de aansluitingen op jouw monitor en of je digitaal beeld niet via een analoge kabel verstuurt. In onderstaand artikel lees je alles over kabels. Kijk of je ze goed op de poorten hebt aangesloten. Controleer ook of de kabels heel zijn en geen omgebogen pinnetjes hebben. Vervang verouderde kabels. Door een knik in de kabel of gebogen contactpunten kunnen strepen ontstaan.

Stap 3: pas de resolutie aan en probeer een andere bron

Wanneer je de resolutie van je beeldscherm te hoog of juist veel te laag hebt ingesteld, kan het zijn dat het beeld niet goed wordt weergegeven. Pas de resolutie daarom aan naar de maximale resolutie van je scherm. Door een andere bron aan te sluiten, zoals een laptop of game console, controleer je of het probleem niet bij je primaire laptop of desktop ligt.

Stap 4: kalibreer je beeldscherm

Kalibreren is het goed instellen van je beeldscherm voor jouw gebruik. Windows heeft een automatische kalibratie-functie. In onderstaand artikel lees je hoe je dit programma uitvoert.

Stap 5: pas de refresh rate aan

De verversingssnelheid of refresh rate geeft aan hoe vaak de beeldweergave per seconde wordt vernieuwd. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld wordt weergegeven. Het is belangrijk dat je monitor en je laptop of pc dezelfde verversingssnelheid gebruiken, anders kan het beeld gaan knipperen. Lees in het volgende adviesartikel hoe je de verversingssnelheid aanpast.

Stap 6: update de videokaart driver

Verouderde software is een mogelijke oorzaak van een flikkerend beeld of strepen op je scherm. Update daarom de driver van de videokaart. Hoe je dat doet, lees je op de volgende adviespagina.

Tim
Artikel van:
Tim Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.878 beoordelingen